barnasforfatterleksikon

Klokt om sorg og voksesmerte

In 2004-anmeldelser, Barneromaner, Ungdomsromaner on 28.06.14 at 13:11

Debutroman med førsteinntrykk av sorg- og pubertetsklisjeer utvikler seg overraskende og vi får en rik bok med en hovedperson som vokser «när knoppar brister».

Johanna Thydell
I TAKET LYSER STJERNENE
Oversatt av Kirsti Øvergaard
Damm

Vi følger Jenna fra august til januar den første høsten på ungdomsskolen. Hun er flatbrystet, skoleflink, ikke utagerende, og har en kreftsyk alenemamma. Hun er utenfor de kule jentenes verden, og søte Sakke ser ikke hennes vei. Starten er tradisjonell, og det er like typisk at Ulla, den mest kule og utagerende jenta, har en håpløs hjemmesituasjon. Boken er skrevet i subjektiv 3.person, og leseren følger hele tiden Jennas tanker, observasjoner og reaksjoner. Morens død er hjerteskjærende trist, og det samme er deres siste tid sammen.

Forandringene i Jennas liv skaper forandringer i henne selv. Hun vokser fra bestevenninna, og når hun finner en ny venn i den tidligere så foraktede Ulla skjer det på en måte som forandrer dem begge. Jenna ser at hun ikke kan irritere seg over besteforeldrene, de som skal bli «Den nye familien», og hun forstår at også de har sin sorg. Boka åpner med dagbokdiktet «hvis du dør mamma, tar jeg livet av meg», og slutter med «Hvis du dør mamma, da vil jeg fortsette å leve. For deg.»

Debutanten Thydell er født i 1980 og vant i fjor den store svenske Augustprisen for denne boka. Det var vel fortjent. I denne kloke ungdomsromanen kjenner jeg ekkoet av Karin Boyes dikt «Ja visst gör det ont», som for eksempel disse ordene «Svårt att vara oviss, rädd och delad.»

I Adresseavisen 25. oktober 2004. Hentet fram fra arkivene

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: