barnasforfatterleksikon

Gal svensk statsminister

In Barneromaner on 28.06.14 at 13:24

Lars Joakim Grimstad
Solkongen
Aschehoug

Fra 8 år

Dreven actionkomedie uten hemninger

Finn Fahr har mange problemer i denne oppfølgeren etter fjorårets debut. Faren er fremdeles statsminister for «Mer-partiet», og nå trues landet og familien fra flere hold: oljen har forsvunnet og Norge blir fattig, faren forvandler seg sakte til en neandertaler, og en gal solariumeier har blitt statsminister i Sverige og er i ferd med å overta Norge.

Selvfølgelig er det bare barna som forstår hva som skjer. Barna er smartere enn de voksne i denne boka. Finn, Sunniva og Kimmelim er ikke redde for å gripe inn. Den dramatiske finalen skjer på slottet i Stockholm – som er omgjort til diktatorhovedkvarter.

Grimstad samarbeidet med Nesbø om doktor Proktor-utstillingen på Tøyen i 2010, og man kan merke påvirkningen fra Nesbø i de parodiske skurkene, lytekomikken og det grandiost overdrevne plottet. Ting vi også finner hos actionkomedie-gudfaren Roald Dahl. Det er egentlig rart at det ikke er flere Dahl/Nesbø-arvtagere i barnebøkene.

I tillegg til actionhistorien får vi med visdomsord om svensker, nordmenn, skumle dyr, tv-seere og sånt. Slike bonus-vitser som gjør at mor og far slåss om hvem som skal lese høyt i kveld.

Aftenposten, 18.6.2014. Og en presisering i ettertid: Det finnes selvsagt mange Roald Dahl-arvtagere i barnelitteraturen, men det er fremdeles overraskende få som ligner på Doktor Proktor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: