barnasforfatterleksikon

Alve-drama med romantikk

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 07.05.14 at 09:03

Holly Black
TIENDEOFERET
oversatt av Tore Aurstad
Damm

Goth chic Kaye, et løvetannbarn, oppdager sin alvenatur og forelsker seg i alveridder

De vanligste forestillingene om alver er at de er varmhjertede og økologiske naturskapninger. Hovedpersonen Kaye vokser opp med en rastløs, forfyllet mor med musikerdrømmer. Samtalene med alvene har vært hennes eneste pustehull. Så oppstår uro i alvenes verden, som slett ikke er noen søndagsskole. Tre stammer står mot hverandre, og Kaye vikles inn i det sammen med vennene Corny og Janet.

Kaye er opprinnelig alv, og har levd som bytting i menneskenes verden. Hun blir redningskvinne, utvalgt offer (derav tittelen) og pant, forelsket i alveridderen Roiben og elsket tilbake. Janet dør, dratt ned i vannet av Helhesten. Corny får på sin side utløp for homoerotiske underkastelsesfantasier i møte med en mørkere alveridder.

Black viser oss en alveverden med sterkere farger enn vår: majestetisk, intrigant, ondskap, dårskap, lojalitet og svik. Her er besnærende og originale skildringer av intriger, av ridderes og elskendes hengivelse, lykke og ulykke. Beskrivelsene av Haugfolkets hoff minner også om Dovregubbens hall.

Dette er en ungdomsroman som roper på en illustrert praktutgave, en filmatisering og et soundtrack – fordi den presenterer en fascinerende egenartet livsfølelse som vil fengsle noen. Her er en vidunderlig estetikk i skildringene av alveklær og -interiør, i en krysning mellom viktoriansk, art nouveau og new age. Og her er besnærende skildringer av Kayes alveskikkelse og vekslingen mellom denne og den fortrollede menneskehammen.

Flertallet av ungdom vil riste forundret på hodet. Men noen utvalgte vil regne denne boka som en skatt, fryde seg over forfatterens sjarmerende hjemmeside, og se fram til at en oppfølger om Kaye og Roiben kommer på engelsk i juni. Forfatteren dobbeltlanseres på norsk i vår. Hun har også skrevet Spiderwickkrøniken, som ble omtalt i KulturAdressa 14. februar.

I Adresseavisen 21.2.2005; hentet fram fra arkivene i anledning kåringen av «de 101 beste».

  1. […] Black. Tiendeofferet. (2002, norsk 2005). Fra min anmeldelse: «Tiendeofferet er en ungdomsroman som roper på en illustrert praktutgave, en filmatisering og et […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: