barnasforfatterleksikon

Et lekende, lærende naturbarn

In Bildebøker on 09.04.14 at 18:48

Åshild Kanstad Johnsen
Kubbes album om alt
Gyldendal

Fra 3 år

Den klokeste trepinnen siden Knerten

Johnsen (35) er utdannet illustratør fra Kunstakademiet i Bergen, og debuterte i 2010 med den første bildeboken om Kubbe. Nå er den tredje boken her, og Kubbe finnes også på to apper med originalmateriale. Den første boken utkom i 14 land, og gjorde særlig suksess i Japan

Kubbes verden er full av spennende ting: musikk, skyggeteater og en trygg, spennende natur. Alt må observeres, samles, systematiseres og prøves ut. I aller beste og kjærligste forstand kan vi nok se på Kubbe som en liten, vitebegjærlig nerd. Og vi liker det.

Kubbe er en liten hodefoting med tre-form og menneskelige egenskaper. I den første boken var han litt barn og litt voksen – med egen bolig og museum. Slik dobbelthet er vanlig hos barnebokfigurer. Etter hvert er barneegenskapene fremhevet, og i denne boken framstår han tydelig som et barn på 5-8 år, med en fin nysgjerrighet som drivkraft. Kubbe er både sjarmerende og engasjerende; og jeg liker ham særlig fordi jeg tror at hans energi og brede interesser kan virke smittende på barn som leser om ham.

Det hender at barn aldri vokser ut av «hvorfor er det slik?»-fasen. Det kan være krevende, men det er jo også noe av et ideal for barn å være spørrende og lystne på å lære noe nytt. I Kubbes verden foregår utforskningen i et trygt univers med gode venner og overkommelige utfordringer.

Et gjennomgående tema i de fine, småskeive illustrasjonene er likhet kontra mangfold. I et rom og på en bokside kan alt være i samme farge, men likevel by på variasjon, som 15 ulike stoler.

I denne boken er det mer tablå og mindre sammenbindende fortelling enn i de to første. Samlet sett utfyller de tre bøkene likevel hverandre – ved at Kubbe blir tydeligere portrettert i denne boken. Vi håper at fjerde bok, som vi vet er under arbeid, finner tilbake til det fortellende.

Kort sagt: Vi liker Kubbe, og anbefaler ham gjerne!

Aftenposten, 26.2.2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: