barnasforfatterleksikon

Trygg i en vanskelig verden

In Barneromaner on 22.02.14 at 17:44

Guus Kuijer
Sammen for alltid
Oversatt av Bodil Engen
Cappelen Damm

Fra 8 år

Dypt og lett, viktig og morsomt fra nederlandsk prisvinner

Siden 2003 har den svenske ALMA-prisen  – Astrid Lindgren Memorial Award, vært verdens største barnebokpris. Omtrent like lenge har prisjuryen gått utenom allfarvei for å finne interessante prismottagere, og ofte har juryen funnet prisvinnere som har vært lite kjent i Norge.

Barns integritet
Kuijer (71) har skrevet barnebøker siden 1975, og hele tiden med et intenst engasjement for barns integritet. Han fikk et bredt gjennombrudd med de fem bøkene om Polleke fra 1999 til 2001. Hele serien og flere andre bøker er allerede oversatt til dansk og svensk, mens «Sammen for alltid», som er den første boka om Polleke, er Kuijers første på norsk. Polleke-bøkene er også filmet for kino i 2003 og for tv i 2005.

Vanskelige voksne
Polleke på 11 er omgitt av problemer, og alle voksne er umulige. Faren er en arbeidssky wannabe-forfatter, mor er i ferd med å bli kjæreste med Pollekes lærer, og Polleke får ikke være kjæreste med Mimo, den kjekke marokkanske gutten i klassen. Når vi topper det hele med en nyfødt kalv på besteforeldrenes bondegård, så ser vi at det handler om hele bredden av livets store spørsmål.

Men vår unge helt lar seg ikke vippe av pinnen. «Alle nederlandske barn har visst en Innviklet Pappa,» sier hun, og lister opp alle tenkelige og utenkelige familiestrukturer i et moderne samfunn. Hele fortellingen med alle dens komiske, rørende og noen ganger vanskelige episoder er en tillitserklæring til det moderne barnets evne til å være tro mot seg selv i dette kaoset. Det er lett å like Polleke og alle hennes venner og problemer, og det er lett å få troen på barnets evne til å mestre livet.

Med myndighet
Boken viser samtidig hva som skiller den gode forfatteren fra den dårlige. Det er ikke nødvendigvis språket, typene eller handlingen. Dypest sett handler det om at forfatteren tør å stole på historien sin, lar den leve, og gjør den slitesterk, slik Lindgren og Maria Parr også gjør. Med Bibelens ord: «Han lærte dem med myndighet, og ikke som de skriftlærde».

Aftenposten, 24. november 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: