barnasforfatterleksikon

Svensk koloni 1920

In Ungdomsromaner on 22.02.14 at 17:47

Jon Ewo
1920
Cappelen Damm

Fra 13 år

Kontrafaktisk steampunk fra okkupert Norge

Jon Ewo rølper med historisk og teknologisk utvikling i sin nye roman. I 1920 er Norge svensk koloni, og undertrykkingen har hardnet til. Kolonimakten utnytter oljeressursene i Nordsjøen med liten respekt for arbeidernes sikkerhet.

Håkon Lie (!) kommer fra en familie med motstandskjempere. Han er underdog på 16 som bokser for penger for å holde liv i familien. Han blir arrestert og sendt til livsfarlig straffarbeid. Herfra byr romanen på vennskap, forræderi og flere på-livet-løs-situasjoner, med et fengende snev av melodrama.

Kontrafaktisk historiefortelling vil si å utelate eller endre viktige brudd i historiens forløp, som her: at unionsoppløsningen i 1905 aldri skjedde. Metoden brukes både i historiefaget og i skjønnlitteratur. Dette er første bind i en trilogi om et annerledes Norge på 1900-tallet, og neste bind skal foregå på 50-tallet. Ewo gir oss et gjennomarbeidet og lesverdig bilde av dette nye 20-tallet. Som lesere skulle vi ønske at han var like opptatt av Håkons liv og skjebne som han er av selve prosjektet. Vi vil gjerne høre mer om Håkons frihetskamp på 20-tallet, før Ewo sender oss til 50-tallet.

Aftenposten, 27. november 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: