barnasforfatterleksikon

Barnelitteraturen kommer til syne

In Barneromaner, Kommentarer og overblikk, Ungdomsromaner on 10.11.13 at 18:00

Kommentar før utdelingen av den første Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur. Aftenposten 28. oktober 2013.

Det er på høy tid at både Nordisk råd og mange andre får øynene opp for kvaliteten i barne- og ungdomslitteraturen. Jeg tror at en slik pris kan bidra til det. Norsk og nordisk barnelitteratur er rik, variert og spennende. Den har evne til å more, skremme, vekke, begeistre, belære og uroe sine lesere; i samme grad som voksenlitteraturen har det.

Man snakker ofte om den nordiske modellen for velferdsstat. Jeg vil minne om at det også finnes en nordisk modell for barndom. Pippi – som i 1945 var en samfunnsfiende, er i dag blitt norm: Nordiske barn oppdras til å bli trygge, sterke, nysgjerrige og uavhengige. Og dette idealet av barndommen er nå dypt rotfestet i barnelitteraturen vår, enten helten heter Tonje eller Bulle.

En usynlig barnelitteratur

Jeg var for to år siden med på å gi Aschehougprisen til barnebokforfatteren Bjørn Sortland. Prisen var høyst fortjent, men ble møtt med mange halvkvedede spørsmål om dette skulle sees som en demonstrasjonstildeling på vegne av barnelitteraturen. Som om barnelitteratur omsider skulle få sin lille kvote. De fleste litteraturkritikere forstår at det er forskjell mellom poesi og prosa, og at det må måles med ulike mål. Det er mindre forståelse for at også barnelitteraturen har sine egne formater og egne vurderingskriterier.

I prinsippet har det ikke vært noe hinder for at en barnebok kunne ha vunnet den etablerte voksenbokprisen; det har bare aldri skjedd. Det nærmeste vi har kommet er at Tormod Haugens Dagen som forsvant (1983) var en av to nominerte bøker fra Norge det året.

Disse erfaringene har vist meg  at det fremdeles trengs barnebokpriser; og det virker både logisk og rettferdig at Nordisk råd løfter barnelitteraturen frem, slik den nå gjør.

En moden barnelitteratur

Sett under ett er den nordiske barnelitteraturen opptatt av å ta livet på alvor, i sin fulle bredde. Uredd, og ofte så det svir. Særlig er vi fascinert av de to danske kandidatene: Kim Fupz Aakesons Søndag drøfter livet, familien og lykken innenfor en stram, harmonisk fortelling, mens Oskar K.’s Biblia Pauperum Nova er en ambisiøs bildebok om et bibelteater, hvor alle rollene spilles av utviklingshemmede, og hvor forfatteren bevisst vrir på historien for at det skal skurre og lugge.

Fra Island kommer Áslaug Jónsdóttirs syvende bok i den populære bildebokserien om det store og det lille trollet, mens færøyske Marjun Syderbø Kjelnæs har skrevet en spennende komponert  ungdomsroman om ni dager, sett fra mange synsvinkler.

Den svenske ungdomsromanen Pojkarna blander lek, eventyr og alvor i en sterk mix når tre jenter forvandles til gutter, og tester de nye grensene som dette tilbyr dem. Også den finske ungdomsromanen Karikko (Skjæret) handler om desperate ungdommer i en kaotisk verden, men her er noen av forbildene tydeligere: Fluenes herre og andre skildringer av livet etter sivilisasjonens sammenbrudd.

De to norske kandidatene er  kjent fra sist års Bragepris-nominasjoner. Inga Sætres Fallteknikk er en krøllete tegneserieroman om hybelliv og vanskelige valg, mens Aina Bassos Inn i elden er en lett melodramatisk historisk roman fra hekseprosessene i Finnmark. Det er lett å være enig med barnebokeksperten Nina Goga i at dette er bøker om utsatte jenter som kjemper mot egne følelser og andres fordommer.

Goga peker også på at begge kandidatene ligger på siden av sterke tendenser i norske barnebøker: «Fart og sjølvtillit» hos Tonje Glimmerdal; og poetiske og detaljrike bildemontasjer i Holes bøker om Garmann.  Hvem som vinner vet vi ikke. Men uansett hvem det blir, er dette en anledning til å bli kjent med bøker av høy kvalitet, bøker som ikke hadde fått samme oppmerksomhet uten denne prisen.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: