barnasforfatterleksikon

Brages barnebøker 2012

In Barneromaner, Bildebøker on 31.12.12 at 11:39

At alle de fire nominerte bøkene i Brageprisens klasse for barnebøker er billedbøker, er en gjenspeiling av at det er gode år for billedboka i Norge. Tydelige støtteordninger for barnelitteratur har gitt rom for mange talenter. De nominerte viser bredden i barnelitteraturen: det naivt stiliserte, det poetiske, det visuelle og absurde, og den utviklingspsykologiske lærdommen om omskiftelighet.

Gaute Heivolls fortelling om gutten, jenta, isen og øksa er midt inne i kjernen av all barnelitteratur: det nye, det farlige og det fine. På samme måte som i hans forrige billedbok handler det om vannet nær huset, og fremdeles er det mer vekt på den subjektive opplevelsen av spenningen enn på spenningen i seg selv.

Kari Stai traff blink med sin første bok om de to vennene som bare kan si henholdsvis Ja og Nei. Denne gangen er historien bedre, og Stais fortellerstil er fremdeles like stilisert og med figurer i tydelige farger og jevne overflater. Enkel og poengtert moral går rett hjem.

Øyvind Torseter lar sin navnløse hovedperson vise en avbalansert tilnærming til livets absurde sider. Historien bygges rundt et visuelt poeng: et gjennomgående hull i boksidene er et fremmedelement som utforskes, uten at vi får svaret.

Geir Gulliksens bok har utgangspunkt i det nære og vanlige – leggestund, og utvikler det til en fin lærdomstekst om å være trygg i en verden hvor alt kan forandre seg: sand blir til glass, snø til vann, og mamma føler seg forvandlet etter en skitur.

Alle fire bøkene er tydelige fortellinger, som både barn og voksne vil huske lenge etter å ha lest dem. Hvilken bok som til sist ender opp med Bragepris, vil antagelig ikke være et spørsmål om den «beste» boka, men om hvilket uttrykk jurymedlemmene foretrekker.

  •  Kari Stai. Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake
  • Gaute Heivoll med Lisa Aisato. Svalene under isen
  • Øyvind Torseter. Hullet
  • Geir Gulliksen med Anna Fiske. Iben og forvandlingen

Aftenposten, 25. november 2012, med tittelen «Bredde for barna»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: