barnasforfatterleksikon

Desperate hjerter

In Ungdomsromaner on 13.08.12 at 20:59

Siv Østrem Peersen
Ulvetone
Samlaget

Ellen Fjestad
Sammen skal vi holde himmelen
Schibsted

Fra 13 år

Kunstnersjeler med frihetslengsel

Den pianospillende Alise i Ulvetone bor i Bergens fineste strøk, og har alt hun kan ønske seg, unntatt indre ro. Gatekunstneren Luka i Fjestads bok savner også nærhet og helhet, og hennes enorme energi finner utløp i både aktivisme og desperat tenåringskjærlighet. Verken Alise eller Luka er gjennomsnittsmennesker. Deres desperasjon og sårbarhet gjør bøkene om dem til sterke og lesverdige historier.  De blir begge mer hele i møtet med hver sin egensindige, mystiske gutt.

Alise Ask skal snart debutere i Grieghallen, og vi får inntrykk av at faren er mer opptatt av det enn Alise selv er. Hun flykter fra verden ved å skulke og følge tilfeldige bussruter, drevet av tvangstanker om tall. Romanens utfordring er balansen mellom den overstyrende faren og det å skildre Alise som både passiv og aktiv; hun kan ikke helt avvise farens press, for også hun vil musikken, men hun vil samtidig noe annet og mer. «Andre erfaringar utanfor instrumentet» heter det i en nøkkelsetning. Siv Ø. Peersen (48) har gitt oss er en bred skildring av mange sider ved Alises liv, med gode tanke- og stemningsreferat, med en hang til poetisering og med fornøyelige skildringer av møtene med Sebastian.

Luka (17) og kjæresten Gard (19) har lite å miste, og mye å drømme om. De er en slags skadeskutte fugler, med noen traumer, kunstnersinn, politisk engasjement, livslengsel og meningslengsel. Vi holder pusten av spenning når Luka klatrer opp på slottstaket med et politisk manifest, og vi skremmes av hovedpersonenes intensitet og vår egen frykt for komplikasjoner når de to får utført gjensidig hjertetransplantasjon som en kjærlighetserklæring. Kjærlighetshistorien minner om den type romantisk galskap vi kjenner fra de nye vampyrfortellingene – lagt til et hverdagsrealistisk Oslo.

Fjestad (32) skildrer først Luka som så tander at leseren overraskes når hun viser handlekraft. Dertil er det litt mange tema som presses inn i boken, og det er heller ikke lett å tro at den unge, gale kjærligheten skal komme i sjuårskrisa etter bare noen måneder. Til tross for disse svakhetene er dette en fin debut. Det er første bind i en trilogi, og det skal bli spennende å se hvor Fjestad skal føre sin hovedperson herfra. Skal hun leve videre med sår og spor etter ungdommens kjærlighet, eller vil fortsettelsene overgå dette?

Aftenposten, 13. juni 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: