barnasforfatterleksikon

Aktivistisk katekisme

In Fagbøker, Sakprosa 2012, Ungdomsromaner on 13.08.12 at 20:52

Thomas Hylland Eriksen
Det som står på spill
Aschehoug

Fra 13 år

Formaninger om engasjement og uenighetskulturens fordeler

I kjølvannet av terrorangrepet 22.7. har det oppstått gode bølger av positivt engasjement; av mange som mener at én forvirret terrorist skal ikke få ødelegge et varmt, engasjert samfunn. Det er naturlig med dypere resonnement rundt dette enn avisartiklene tillater; vekke en debatt blant ungdom og voksne om hvilke verdier som er verdt å kjempe for. Her foreligger en nødvendig håndbok i politisk engasjement, både med forsøksvis objektive analyser, og med personlige råd.

Eriksens hovedtese er at Norge er et «uenighetsfellesskap – et sted hvor vi er enige om å være uenige». Begrepet ble så vidt jeg kan se introdusert av Lars Laird Eriksen i 2008, og er bokas sterkeste poeng: i et demokratisk samfunn har vi både prosedyrer for og kultur for å håndtere uenighet. Det er kjernen i demokratiet! Bokas mest pedagogisk-overtydelige del er de konstruerte debattene mellom meningsmotstandere som finnes i flere kapittel. Eriksen bruker dels disse liksom-debattene til å synliggjøre konflikttema, men mest til å anskueliggjøre hvordan den som kjemper for en god sak er avhengig av redelige argumenter og god debattkultur.

Boken er innom svært mange tema i løpet av 136 sider. Eriksen har tre hovedtema som han ønsker å skape kunnskap og engasjement om: fattigdom, miljøutfordringer og kulturmøter. Han gir både gode analyser, med en muntlig og anekdotisk argumentasjon og kildebruk, og konkrete råd om engasjement: «Det er ikke nok med kunnskap. Du må ville noe også!» Forfatteren står i tradisjonen fra «Den lille røde bok for skoleelever» (Pax forlag, 1969) med sin blanding av analyse og aktivisme.

Det er ikke så rart at det nettopp er professor Hylland Eriksen som står bak denne boken. Han representerer en relevant blanding av akademiker og aktivist, av sosialliberaler og radikaler. At han i tillegg har stor kapasitet for å lese, skrive, analysere og kommentere om et bredt spekter av emnet, gjør ham til den moderne tids idealmenneske: informasjonsprosessoren. Han er konkret og subjektiv på måter som nødvendigvis gjør at dette passer for mange, men ikke nødvendigvis alle.

Jeg liker ikke ungdomsbokanmeldelser som konkluderer med at «denne boken bør finnes i alle skolebibliotek», men denne gangen skal jeg selv gå et steg lenger: Dette er en bok som gjerne kan finnes i klassesett mange steder!

Aftenposten, 10. juni 2012

  1. […] Jeg liker ikke ungdomsbokanmeldelser som konkluderer med at «denne boken bør finnes i alle skolebibliotek», men denne gangen skal jeg selv gå et steg lenger: Dette er en bok som gjerne kan finnes i klassesett mange …  […]

  2. […] En av dem er Thomas Hylland Eriksens etter-bomben-bok «Det som står på spill», som jeg i min anmeldelse av boken beskrev som en aktivistisk katekisme. Eriksen drøfter miljøspørsmål, fattigdom og kulturmøter, […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: