barnasforfatterleksikon

Ulven i reportasje, debatt og fakta

In Fagbøker, Sakprosa 2012 on 12.03.12 at 09:38

Elisabeth Johansen og Ingun A. Mæhlum
Ulv!
Orkana forlag 2011

Elisabeth Johansen er forlegger på Orkana forlag i Stamsund. Sammen med fotograf Ingun A. Mæhlum har hun laget en bok som er både fotoreportasje fra dyreparken Polar Zoo i Bardu, litt oppslagsbok, litt gjenfortelling av myter og eventyr om ulven, litt utredende sakprosa om adferd og anatomi, og litt oppsummering av problemstillinger og fronter i rovdyrdebatten.

Denne sjangermiksen er effektiv, men også litt springende. På sitt beste gjør det boka til et temamagasin og til et arbeidsredskap for et lærende barn. Svakheten er at den uøvede leseren antagelig vil forvirres av sjangersprangene.

Bak i boka står en liste over relevante nettsteder, med denne innledningen: «er du glad i dyr? Det er du nok, ellers ville du kanskje ikke ha lest denne boken!» Det er bokas målgruppe identifisert: kunnskapstørste barn med positiv interesse for dyr. Teksten er som regel, men ikke alltid, tilpasset den unge leseren. En setning som «Ulven er en vandrer» inneholder mye usagt og underforstått kunnskap. Begrepet blir riktignok utdypet, men ikke definert i det påfølgende avsnittet. Et annet sted står det at ulvene i Polar Zoo «er sosialisert, slik at folk kan gå inn til ulvene og hilse på dem.» Her blir begrepet «sosialisert» forklart tre setninger senere.

Orkana har også gitt ut en fotobilledbok om bjørneungene Salt og Pepper, som også lever i Polar Zoo. Den har yngre barn som målgruppe. Kanskje er det starten på en hel serie bøker om alle artene i parken, eller i det minste om de fire store rovdyrene. Da er det antagelig lurt og effektivt av forlaget og parken å variere uttrykk og målgruppe mellom bøkene. Det gir antagelig mersalg, selv om det går på bekostning av serieuttrykket.

Fotografiene veksler mellom reportasje (en dyrepasser viser fram en matsekk) og estetikk (nærbilde av lekende ulver i snøen).

 Utrykt, skrevet som del av Sakprosaåret 2012.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: