barnasforfatterleksikon

Store myter møtes

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 17.01.12 at 18:08

Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleeng
APEFJES
Cappelen Damm
Fra 10 år

Apetittvekkende miks av flere sjangre

Det er et godt tegn at jeg er sulten på mer når jeg er ferdig med denne boka. Mer om hvordan det går med Martin (13), mer om hvordan ideen oppsto og forfattersamarbeidet forløp. Heldigvis kommer det en fortsettelse.
Først ser dette ut som en nokså vanlig rotløs-ungdom-fortelling, med alenemor, stadige flyttinger og taggertusj. Så skaper hovedpersonens mareritt og uvanlige klatreevne forventning om noe mer. Den som heter Josefsson til etternavn og har en mor som heter Maria må jo være en utvalgt helt. Når jeg begeistret lukker boken etter 245 sider har jeg møtt flere av de grunnleggende mytene i populærkulturen: drabantbyungdommene uttrykker seg gjennom tagging, Martins superegenskaper skyldes et medisinsk eksperiment gjort av onde russiske menn, slemme rikinger stjeler en skatt som hører hjemme i jungelen og Martin finner spor etter sin far på en bortgjemt minidiskspiller.  Naas har gjort et flott arbeid med å flette alle disse moderne mytene sammen til én helhetlig fortelling. Det finnes noen løse tråder, men de blir nok samlet i oppfølgeren, som antagelig vil forene et hevn- og oppgjørstema med løsningen på en eller flere påbegynte kriminalsaker.
På samme måte som i Himmelfallen, som vi også anmelder i dag, handler Apefjes om å se seg selv som del av et større bilde, og se hvordan foreldrenes liv og valg har ført Martin dit han er i dag. I tråd med sjangeren velger han å leve opp til den rollen som utvalgt særbarn som fortiden har gitt ham.

Aftenposten, 7. desember 2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: