barnasforfatterleksikon

Lengsel, tekst og minner

In Barneromaner on 17.01.12 at 18:10

Brian Selznick
HIMMELFALLEN
Cappelen Damm
Fra 10 år

Overveldende, overdådig, overtydelig

Ben (12) har nylig mistet moren. Jakten på den ukjente faren sender ham fra Minnesota til New York, men først og fremst til alle tenkelig medier for tekst og minner: bibliotek, bokhandel, tegnspråk, museer, arkiv, film, musikk, bilder og papirfigurer. Det er en sterk kjærlighetserklæring til museet som idé, men det er også en levende hyllest til hele strukturen av viten og kunnskapstørst.
Som Selznicks forrige bok, Hugo Cabret (2007), er også dette en unik miks av roman, tegneserie og film-storyboard. Det er en sirlig komponert bok, hvor tekst og bilder er tett sammenvevet med hverandre, og med historiske begivenheter innen film- og museumshistorie. Koblingen mellom fiksjon og virkelighet er gjort med en presisjon som tåler å sammenlignes med Ecos Rosens navn, en annen stor bok om teksters historie. Bens historie er lagt til 1977, og veksler med farmorens historie fra 1927. I Bens historie beskrives bilder med ord, mens Roses historie er motsatt: bilder uten ord. Først på side 508 (av 635) får vi vite at Rose er farmoren, men det er helt tiden underforstått at de to fortellingene hører sammen.
På samme måte som i Apefjes, som vi også anmelder i dag, handler det om vage minner som blir tydelige og gir modning. Ben vil finne seg selv gjennom å finne sin fortid. Både Ben og farmoren Rose er i beste forstand melodramatiske figurer, som lengter, savner, rømmer og blir hele ved å møte det de savner og ved å høre til i en større helhet.  Boken anbefales varmt!

Aftenposten, 7. desember 2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: