barnasforfatterleksikon

Å skjønne hva som skjer

In Bildebøker, Fagbøker, Ungdomsromaner on 01.12.11 at 20:53

Samleanmeldelse over de nominerte barne- og ungdomsbøkene til Brageprisen 2011.

I ungdomslitteraturen er det farlig å flytte. I Sunniva Relling Bergs (23) debutroman Utfor (Samlaget) kommer skoleflinke Lea til Ytsteøya, og dras inn i et uforståelig nett av relasjoner mellom de fire ungdommene som bor der. Den eldste av dem, Mads, framstår som en manipulator, med et hat mot Leas nabo Jonas som vi etter hvert får vite forhistorien til. Boka har noen løse tråder, men ellers er dette en sterk historie godt fortalt.

Møtet med et nytt miljø er noe av en urfortelling i ungdomslitteraturen; i den understrekes pubertetens behov for å forstå omgivelsene og gjøre riktige valg. Sverre Knudsens Aarons maskin (Cappelen Damm) er en ambisiøs thriller med store etiske spørsmål om hva som gjør et menneske godt, og med brodd mot kapitalisme. Aaron verves til et bioteknologiselskap som tukler med menneskers personlighet. Romanen innleder en trilogi, og byr på både actionscener og etiske og taktiske refleksjoner.

Inga Sætres Fallteknikk (Cappelen Damm) er en presis, smule-mismodig og trass-optimistisk oppvekstskildring, med hybelliv på Gjøvik, videregående skole, jenteband, forelska-i-treneren, og uønsket graviditet. Som tegneserieroman inngår den i en skisse-trend hvor bildene virker uferdige, men hvor helhet, komposisjon og uttrykk er fullt gjennomarbeidet.

Allsidige Bjørn Arild Ersland fortjener et gjennombrudd. Hans bøker er både lure og originale. Gjøken (Mangschou) er en faktafortelling-billedbok som gir oss nye tanker om en kjent fugleart. Er gjøken slem når den legger egg i andres reir, eller er den ensom og hjemløs? Erslands tekst og Hilde Kramers bilder forteller med stram symmetri om gjøkens liv, sett i kontrast til hva «alle andre fugler» gjør.

Brageprisen har en totrinns jury; hvor ni anonyme stemmegivere har det siste ordet. Brage har en tradisjon for å være kingmakers, og alle disse fire er verdige vinnere. Hvis man vil gi prisen til et helt forfatterskap er Ersland den beste kandidaten; han var nominert i fjor også.

Aftenposten, 23. nov 2011.

Det var Inga Sætre som vant prisen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: