barnasforfatterleksikon

Løfterik barnebokhøst

In Barneromaner, Bildebøker, Ungdomsromaner on 03.10.11 at 06:46

To av de sterkeste merkevarene i norsk barnelitteratur er Svein og Rotta og Kunstdetektivene, og vi er glade for at Marit Nicolaisen og Bjørn Sortland er med oss i bokhøsten i år også.

En ny serie av debutant Tone Nørvåg, med en politihund i hovedrollen er en så god idé at det er rart ingen har tenkt den før. Endre Lund Eriksen går et skritt lenger, og lanserer Dunderly, et helt nytt «barneunivers» med tekster, sanger, spill og dukker.

Også i billedbøkene gjelder det å ha gode seriehovedpersoner. I høst skal både Mamma Mø og Karsten og Petra på bibliotekbesøk. Renberg/Torseter er ute med bok nr 2 om Ine og Hasse. Bjørn Arild Ersland lager alltid interessante bøker, og det blir spennende å se hva han gjør i en ny billedbokserie. Kari Stais talent kommer til sin rett i en serie pekebøker. Utenfor seriene gleder jeg meg til å se på bøkene til Svein Nyhus, Max Estes og Shaun Tan.

I lettlestseriene ser det ut til å handle om de nære ting: hundehvalper, fotballcup og stressede eller hjelpeløse foreldre. Den som vil ta pulsen på barns samtid kan finne mange gullkorn her.

Mye av den barnelitteraturen har dessverre et preg av overfladisk festlighet. Jeg mener det er et tegn på kvalitet når forfatterne anerkjenner barns sans for alvor. Ramme alvor kan vi finne i Harald Rosenløw Eegs bok om fire ungdommer under en eksplosjon i t-banetunellen i sentrum, og debutant Jan Henrik Nielsens Høsten om to søstre i et nesten mennesketomt samfunn etter en epidemi. Hos begge ser det ut til å være de eksistensielle sidene ved ulykken som beskrives. Debutanten Sunniva Relling Berg skriver om skjulte mønster i små bygdemiljø.

Innenfor fantasylitteraturen, som kan sees som en slags nygamle helteeventyr, kan vi velge mellom trollmannslærlinger, vampyrer og nordisk folklore. Et hovedmønster er barn fra vår verden som oppdager at de er utvalgte helter i en annen verden.  Jon Ewo går utenom sjangerkonvensjonene; hans hovedperson er en kul engel som lever for å surfe på lysbølgene.  Tysk «urban fantasy» av hittil ukjente Christoph Marzi høres også spennende originalt ut. Når Ruben Eliassen kommer med sjuende og siste bind om Phenomena er jeg sant å si usikker på om han lykkes med å avrunde en populær men ufokusert serie.

Brian Selznicks Oppfinnelsen av Hugo Cabret var en stor opplevelse i 2008, med en unik blanding av roman, tegneserie og filmmanus. I år kommer hans andre bok, Himmelfallen. Jeg tror det blir høstens høydepunkt!

 Aftenposten, 13. september 2011

Legg igjen en kommentar