barnasforfatterleksikon

Intet fullgodt svar

In Ungdomsromaner on 03.10.11 at 06:37

Gordon Reece
Mus
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal

Fra 13 år

Intens thriller med diskutabel moral

En medrivende, skremmende og tankevekkende bok om mobbing, mord, mot, motstand og mareritt. Den ligner ikke på mange ungdomsbøker du har lest tidligere. En dyktig thriller med to fascinerende hovedpersoner, hvor handling og tanker spiller opp mot Shakespeares «Macbeth».

Shelley på 15 og moren er «mus»: beskjedne, flinke og konfliktsky. Grov mobbing og en stygg skilsmisse har ført dem ut til et stille hus på landet, hvor de lever et rolig bortgjemt liv. Helt til en bevæpnet og sanseløst ruset innbruddstyv dukker opp.

Hit har man kunne lese boken som en stygg mobbehistorie i et britisk klassesamfunn med en moden, overanalyserende jeg-forteller, med en undertekst av pubertet og overgangsfaser. Herfra blir det en blodig thriller med engstelse og mareritt. De to damene tar igjen overfor tyven med uventet kraft og sinne; så grundig at de dreper ham hinsides det som kan kalles selvforsvar. Ergo må liket gjemmes. Og her begynner marerittene, både de praktiske om hvorvidt alle spor er fjernet, angeren og frykten for gjenferd.

Bokens budskap er at det å forsvare seg ved å utøve styrke kan gi større selvtillit. Det kan jeg tro på, men jeg har flere etiske innvendinger til løsningen og til menneskesynet. Vi har lenge etterspurt bøker med rollemodeller for girl power. Denne boken er ikke svaret på det ønsket, men vi bør vel ha samme tillit til ungdomslesere som til voksne lesere: at de kan skille mellom god action og sunne verdier.

Aftenposten, 7. august 2011.
Tittelen satt i redaksjonen, mitt forslag var «Svakhet og styrke»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: