barnasforfatterleksikon

Dyrisk kampsport

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 08.06.11 at 18:14

Einar A. Lund
Rottekrigen. Bok 1: Codys arv
Gyldendal

Fra 12 år
Maskulin læretid i krig i Oslos underverden

Cody er en ung svartrotte, oppvokst i en villavegg på makelige Vindern. Han skal ta opp arven etter sin legendariske far, og lære å bli en kamprotte i krigen mot de brutale, overtallige brunrottene.

Slafs er leder for kamprottene og Codys mentor. Han er en herjet kriger med arr i sjel og pels, ømhet for Cody og nødvendige hærføreregenskaper.  Som i all lærlingefantasy handler det om at Cody skal vokse inn i sin forventede rolle som kriger og arving med magiske evner. Foreløpig er Slafs mer interessant enn Cody, men vi får se hvordan serien utvikler seg.

Lund (45) er fra Oslo og har arbeidet med kunst. Han har utgitt en roman på et lite forlag tidligere, men er debutant som ungdomsbokforfatter. Han lar hele Oslo være scene. Det gir effektive assosiasjoner til Vindern, Bygdøy og Østkanten. Men det setter også ned tempoet i handlingen, siden det er 1-2 døgns rottereise mellom stedene.  Etter hvert blir flere fugle- og dyrearter involvert i krigen, noe som i beste fantasyånd gir krigen større dimensjoner.

Som i Rydlands ”Drakeguten” fra i fjor er det en maskulin krigerideologi som skildres i Codys dannelsesreise. Boka har lærende diskusjoner om arv og plikt, mot, skam og ære, fiendebilder og empati. En slik «lærebok i liv og kamp» er svært interessant, selv om man er uenig i noe. En form for sortering av venner og fiender er vanlig i fantasy, men jeg liker ikke at romanen kan leses som en allegori om rasekrig.

Kampsporten har en sentral rolle i boka, og kamper skildres dvelende detaljert, som i sakte film. At disse kamprottene slåss med bakbeinspark understreker at fortellinger om dyr med menneskelige egenskaper egentlig er fabler om oss selv.

Aftenposten, 11. mai 2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: