barnasforfatterleksikon

Snille røvere blir omskolert

In Høytlesningsbøker on 25.03.11 at 19:18

Kristoffer Weltzien
Runde Rolf Røver
Ill.: Hilde Kramer
Mangschou

Fra 5 år

Leken og gjennomført debut

 

Advokat Kristoffer Weltzien (39) fra Bærum har tatt etterutdanning som barnebokforfatter og debuterer med denne boken. Den velmenende røveren Rolf er lykkelig gift med Vakre Veronica Veiarbeider, og er fortvilet fordi han ikke trives som tyv. Vi følger Rolf på mislykkede tyveriraid og flere forsøk på omskolering. De første forsøkene ender med at tre tyvevenner får jobber som sirkusartist, blomsterdekoratør og badevakt. Til slutt ender det lykkelig med at Rolf blir profesjonell ishockeykeeper.

Snille røvere som omskoleres kan minne om Kardemommeby.  Ja, men bare delvis. Noe av det beste med boken er hvordan Weltzien favner over spennet mellom den naive barnebokvirkeligheten (der røvere er snille og sirkusartist er et yrke) og den nåtidige virkeligheten hvor strømregninger må betales og det er sårt å ikke lykkes.

Dette er en tradisjonell og dyktig gjennomført barnebok som vil falle i smak til høytlesning. Moralen er enkel: alle er snille, og vil så gjerne; kunsten er å finne seg sjøl, og finne ut hva du er god til. Og den voksne leseren vil finne små doser av humrevennlig lureri mellom linjene.

Hilde Kramers tegninger er karikaturer med tegneseriekraftig konturstrek; hun har tilført et snev av retrostil som forsterkes av sepiatonen i bildene. De fleste er snapshots av den typen som barn liker å lete etter i teksten.

Aftenposten 2.2.2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: