barnasforfatterleksikon

Om å tukte skrømt

In Fantasylitteratur on 25.03.11 at 19:28

Joseph Delaney
Den siste læring. 1. Heksenes hevn
Oversatt av Morten Hansen
Aschehoug

Fra 12 år

Svært fint om å vokse inn i stort ansvar og store oppgaver

Tom er 13 år gammel, og kommer i lære hos Vokteren. Vi er i et britisk, førteknologisk samfunn og Vokteren beskytter gårder og landsbyer mot hekser, gjenferd og andre overnaturlige skrømt.

Det er en krevende jobb å lære for vår unge helt. Boken veksler fint mellom taktisk opplæring fra Vokteren og Toms praktiske øvelser i selv å håndtere skumlingene. Vokteren tukter skrømtene uten magiske evner, og bruker bare kunnskap, kløkt og mot.

Et grunnmotiv i fantasylitteratur er at det finnes større krefter enn man først tror, og at det kreves en evnerik og utvalgt helt for å håndtere disse maktene.  Mye av fascinasjonen i boken ligger i den rollen Tom skal vokse inn i; han blir en nødvendig utvalgt som utfører en ensom og utakknemlig jobb for hele samfunnet. «Vi ser ting som andre ikke kan se,» sier Vokteren, «og det er både en velsignelse og en forbannelse. Men i vårt yrke er det selvsagt noe som kommer veldig godt med.» Denne byrden ved å være den utvalgte, føles som et ekko av det Bjørneboe berører i Frihetens øyeblikk: innsiktens ensomhet og kommandoens ensomhet.

Den unge heksa Alice blir Toms venn, og er foreløpig upreget: hun kan bli en godartet eller ondartet heks. Toms vakling mellom vennskap og pliktmessig forfølgelse av hekser er et ekstra element i handlingen.

Morten Hansens oversettelse er fin, også med tanke på å finne norske ord for nyansene mellom gjenferd og gaster. Delaney (65) har hittil skrevet 8 bøker i serien om Tom og hans veileder, siden denne første utkom på engelsk i 2004. Det er (selvfølgelig!) varslet en film om Tom og John.  Jeg vil selv følge med etter hvert som bøkene oversettes; det var en leseglede for meg, og jeg tror den vil vekke begeistring og heltemot hos unge lesere.

Aftenposten, 23.2.2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: