barnasforfatterleksikon

Natt, mot og monster

In Barneromaner, Bildebøker, Høytlesningsbøker on 25.03.11 at 19:20

Nicolai Houm (tekst) og Rune Markhus (ill.)
Når alle sover
Gyldendal

Fra 5 år

Store dimensjoner i stilren bok

Åpningsbildet får meg til å tenke på midtvesten, de store åpne landskapene med jernbanelinja og småbyen midt ute i ingenting. Den lille byen hjemsøkes hver natt av et enormt monster som knuser alt, og litt senere av et litt mindre monster som reparerer alt. Ingen i byen vet dette, unntatt bakeren og hans datter Murielle, som arbeider om natten.

Når reparasjonsmonsteret blir syk kommer nattens rytme ut av takt og det hele blir avslørt. Monsteret fanges, men Murielle har medfølelse med det fangede udyret, og slipper det fri. Som billedbok betraktet er dette en ganske omfattende historie, som jeg godt kan se for meg som animasjonsfilm. Her finnes småbyens kollektive frykt, og helten som møter det ukjente og truende med mot og medfølelse. Og det er mytologiske dimensjoner over vekselspillet mellom kaosmakter og ordensmakter.

Bildene til Markhus veksler mellom panorama, fugleperspektiv, froskeperspektiv, halvnær og noen dokumentaraktige snitt. Han er ofte stilisert overtydelig som reklame, uten at det er noe problem. De mange skyggelagte flatene understreker det filmatiske.

Houm (36) har skrevet roman og noveller tidligere, dette er hans første barnebok. Markhus (38) er allrounddesigner og har illustrert noen bøker tidligere. Dette er hans første gjennomillustrerte billedbok.

Boka svekkes ved at løsningen på historien ikke ivaretar de to monstrenes samspill, men en velvillig leser kan tolke det som en åpen slutt. Alle elementene i historien er velkjente. Likevel oppleves det som ekte og nytt. Noe av forklaringen ligger i teksten, som både er vennlig allvitende i sin leserhenvendelse og som ladet gjennom den bevisste bruken av ufullstendige setninger. Det er også en saklig dimensjon i teksten som bidrar til å autentisere fortellingen.

Barn som leser denne boka kan komme til å føle seg modigere, mer eventyrlystne og mer omsorgsfulle etterpå. Dette er ei bok du bør merke deg!

Aftenposten, 2.2.2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: