barnasforfatterleksikon

Motvillig heltinne

In Fantasylitteratur on 25.03.11 at 19:25

Gro Fykse
Nelias gåte
Aschehoug

Fra 13 år

Litt for preget av å være første bok i serie

En av fantasylitteraturens hovedtema er den unge hovedpersonen som får vite at det er en plan og et oppdrag for ham/henne i en annen verden. Denne debutboken om den unge Cornelia (Nelia) inngår i dette mønsteret, med noen variasjoner som gjør den interessant.

Cornelia oppsøkes av Linus, som bit for bit forklarer henne at hun er datter av en hersker i en parallellverden. Han viser henne at hun har ekstra evner, og lærer henne å fly.

Vi har også tidligere nevnt tendensen med upålitelige veiledere. Mens for eksempel Narnias karakterer er enten mentor, hjelper eller motstander, er Nelia i alvorlig tvil: hvem skal hun stole på? Hvilken versjon stemmer? Dette er dyktig gjort. At hun er en typisk autoritetsskeptisk 14-åring er som det skal være, og hennes tvil og opposisjonstrang bærer boka.

Det er ubehag i forholdet mellom Nelia og den mystiske utsendingen Linus. Den angivelige veilederen opptrer som en psykopatisk, kontrollerende stalker, og hun dras mellom å gjøre motstand mot ham og å ville underkaste seg hans vilje.

Dette kan bli spennende i de følgende bøkene, etter hvert som Nelia skal løse sine oppgaver, men etter første bok vet vi ennå ikke hvilke mål hun skal nå. Handlingen her dreier seg om de mange gåtene hun må forstå. Bokas svakhet er derfor at eksposisjonsfasen fyller hele første bind, uten at vi blir introdusert for noe egentlig oppdrag.

Aftenposten, 23.2.2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: