barnasforfatterleksikon

Billedbøker med større perspektiv

In Bildebøker on 23.12.10 at 14:27

En rød tråd i årets norske billedbøker er at de gir større perspektiv på hverdagene og virkeligheten. Noen skaper gjenkjennelse og smil, mens andre gir rom for ettertanke. 

 Lykken er en god billedbokserie! Både voksne og barn setter pris på gjenkjennelse. Bjørn Ouslands Bisk blir borte er fjerde bok i en serie om en hundevalp. Årets bok bygger på forviklingskomikken fra første bok: en hundevalp som har et barn. Fra 3 år. Iben Sandemoses Fiat og farmor i vilden sky er sjette bok om den lille jenta som må hjelpe farmor med alt nytt og vanskelig; som å ta fly. Fra 4 år. Anna Fiskes Hallo planeten er den tredje i en serie gjennomarbeidede myldre-og-lete-bøker som slår Hvor er Willy grundig ned i støvlene. Fra 4 år. Kari Grossmann er dronning av norske hverdagsbilledbøker, og starter i år en ny serie om Malvin som overnatter i barnehagens lekeskur sammen med pappa og leker sjørøver med bestemor. Fra 4 år.

Øyvind Torseters tredimensjonale illustrasjoner har blitt både kjente og kjære etterhvert. Torseter og forfatter Tore Renberg har laget Gi gass, Ine. Teksten kombinerer en realistisk tur i skogen med regle, fabel og eventyr. Fin verbalhumor i lillebrors begrensede replikkforråd. Fra 3 år.

Gaute Heivoll og Line Halsnes’ Båten mellom stjernene foregår også i skogkanten; et sted som symboliserer overganger. Med en meditativ stemning i bildene og tekstrytmen får vi en sterk følelse av innvielse når «jeg» og far skal ro en kveldstur. Kanskje får hun se beveren for første gang? Historien har noen unødvendige bimotiv, ellers er dette en av høstens beste billedbøker. Fra 6 år.

Svein Nyhus’ Sånt som er har fellestrekk med hans fine God natt, natt fra i fjor.  Man tager en innarbeidet barneboksjanger og tilfører et moderne element av dirrende undring. I fjor var det godnatt-dikt, i år er det en begrepslærende samle-regle. I kofferten samler Eli blant annet sånt som hjelper til, sånt som nesten ikke finnes, sånt som er seg selv, og sånt som noen kan gjøre sammen i morgen.  Tegningene er mer rablete enn vanlig fra Nyhus. Motet til å snakke fortrolig til barns uro er fascinerende. Fra 5 år.

Et glimt av manneyrker får vi i Søppel av debutanten Max Estes. I en saklig, objektiv tekst følger vi Oskar og Sigmund gjennom en arbeidsdag. Bildene er stiliserte collager. De to karene kan fort bli manges helter. Fra 3 år. Debutant Lise Mosveen har skrevet Reisen til verdens ende, en retroaktig reglefortelling om dyr på tur.  Fint gjennomført. Bildene er laget med en prikkende stil som både minner om barnebroderi og materialbilder.  Fra 3 år.

I Justyna Nykas Drømmeprisen slutter prinsessa å drømme om en prins: hun vil heller ha ei prinsesse. Noen småkomiske innslag i en grei bruksbok om retten til å være annerledes. Fra 5 år. I Ulf Stark og Stina Wirséns Hallo der inne! snakker en vordende storebror til en ufødt lillebror. Lurt og nært med all den livsvisdom en seksåring kan ha.

Lisa Aisatos Odd er et egg er en av mine favoritter: en halvrealistisk fabel om en engstelig gutt og en overbeskyttende mor. Heldigvis ender det bra. Fra 4 år. Vegard Markhus debuterer med Timothy mister seg sjølv, om en mann som faller fra hverandre. En blanding av psykologisk lignelse og absurd komikk med rablete tegninger. For meg ble dette mest underlig. Fra 4 år.

Erfarne Inger Lise Belsvik forfatterdebuterer med Spring, hesten, spring. Jegpersonen og hesten legger ut en drømmereise med mytiske dimensjoner. Originale bildevinkler i hennes kjente flatestil. Det er minst like store dimensjoner over veteranen Harald Nordbergs Robins reise. Boka er full av sitat i ord og bilder, og skildrer en eventyrlig kamp for å bevare lekeplassen og lekegleden. Fra 5 år.

Erna Osland og Akin Duzakin har laget Brevet frå havet, en fin billedbokfabel for voksne i duse blå toner om flaskepost og om å elske en som ikke snakker samme språk. Målgruppa er åpenbar.

Aftenposten 8. desember 2010. 

  1. Vegard Markhus debuterte i 2008 med «Redd». Jeg liker for øvrig «Timothy mister seg sjølv», og jeg tror jeg vil anbefale den for ungdomsskolen og for menn i 40-årene. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: