barnasforfatterleksikon

På liv og død

In Fantasylitteratur on 22.12.10 at 05:48

Neil Gaiman
Kirkegårdsboken
Oversatt av Stian Omland
Schibsted

Fra 12 år

Unik, genial fortelling om spedbarnet som vokser opp mellom de døde

Neil Gaiman er en stor forfatter. Han tar livets gåter på alvor, og han har kunnskap og fantasi nok til å forene myteverdener til store fortellinger.

Nobody Owen vokser opp blant de døde på en gammel kirkegård. Her omgås han fortiden lettere enn han håndterer jevnaldrede på skolen. Hans verger Silas og frøken Lupescu er en vampyr og en varulv, og sakte oppdager gutten at han er nøkkelperson i den store kampen vergene har kjempet mot de onde kreftene, helt siden tidenes morgen. 

Boken er inspirert av Kiplings Jungelboken, og Gaiman fikk ideen da han så sin egen sønn på trehjulsykkel på en kirkegård. Fortellingen veksler suverent mellom de levendes hverdager, den nedgrodde kirkegården (a la Highgate cementary, ser jeg for meg), og svimlende fantasylandskap skjult «nede i» noen av gravene.

Det er sagt at fantasy handler om virkeligheten, bare abstrahert. I sin essens er dette en dannelsesroman; hvor Nobodys oppvekst gis andre vilkår og større dimensjoner.  Noen kan oppleve dette som sært. Jeg er derimot høylydt begeistret, og håper at mange får øynene opp for denne egenartede boken. 

Aftenposten, 20. oktober 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: