barnasforfatterleksikon

Opp som en løve …

In Bildebøker on 22.12.10 at 05:56

Anna Bache-Wiig
DON FRIDTJOF
Ill. av Lisa Aisato
Cappelen Damm

Fra 5 år

En bøllete katt tuktes av skjebnen

Versefortellingen om den selvbevisste katten Don Fridtjof står i en lang tradisjon: hybris (særlig mot gudene, eller i dette tilfelle: matfar) vil få sin straff. Men selv uten å kjenne klassikerne kan man finne glede i den lille musa som utfordrer katten, eller leve seg inn i kattens skrekk i tretoppen. Herfra kommer han med knekket stolthet, «.. ned som en skinnfell».  

Skuespiller og romanforfatter Anna Bache-Wiig (35) er ute med sin første barnebok. Versemønsteret er det samme som i Ibsens Terje Vigen, og med sitatet «Siden jeg så ham en enkelt gang» er slektskapet signert. Tematisk kan vi også tenke på Elliots «Cats». Rim og rytme er nesten uten lyter.

Illustratøren setter prikken over i’en. Aldri så vi en ondere katt, freidigere mus eller mer kuet katteeier. Den unge og talentfulle Aisatos (29) illustrerer ofte i fargerik frodighet med tykk, tegneserieaktig konturstrek. I vår kom Bringsværds nye Tambar-serie som Aftenposten kalte sjarmerende trollunge med frodig strek. I hennes egen «Odd er et egg» nå i høst ser vi at hun også mestrer en mer tenksom stil.

Aftenposten, 17. november 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: