barnasforfatterleksikon

Hemmelighetene som formet Lindgren

In Barneromaner, Fagbøker on 02.10.10 at 17:39

Guri Fjeldberg
ASTRID LINDGREN
Gyldendal

Fra 10 år

Et ærligere bilde gir ny innsikt i forfatterskapet

Visste du at Astrid Lindgren fikk barn med sjefen sin da hun var 19, og at han var på farens alder og i skilsmisseforhandlinger? Eller at hennes ektemann i 1931 skilte seg fra sin første kone for Astrids skyld? Ikke det, nei? Lindgrens biografi har vært et kart med hvite flekker, beskyttet av bevisste valg fra hennes egen side, og med støtte fra svenske avisredaksjoner som har verget henne med en diskresjon som man ellers bare anvender overfor kongelige.

Noen kjente personer gjentar de samme anekdotene i alle intervju. Kjell Aukrust gjorde det, Lindgren gjorde det. Det er en forsvarsmekanisme i møte med søkelyset, og Lindgrens offisielle biograf Margareta Strömstedt hjertesukker i sin bok over Lindgrens strenge grense inn til privatlivet.

Når vi nå får vite mer om Lindgrens liv, får hennes ungpikebøker fra førtitallet, som ofte overses, ny aktualitet, med sine refleksjoner om morslykke, troskap og livslang kjærlighet. Den andre boka om Marikken (1976) framstår med et tydelig klassestandpunkt for alminnelige folk, og farslengselen og farskjærligheten som gjennomsyrer forfatterskapet blir satt i en sammenheng. Ikke minst gjelder det Rasmus på Loffen (1957) som ble skrevet mens hennes egen sønnesønn ble skilsmissebarn.

Med 87 sider er dette ingen fullstendig biografi. Det er likevel et kyndig og helhetlig bilde av livsløpet og forfatterskapet, som både unge og voksne vil ha utbytte av. Astrid Lindgren kommer nærmere oss. Hun fremstår mindre som en eventyrtante, og mer som et fullt menneske: målrettet og sterk, men også sårbar. Nå som Guri Fjeldberg har sluppet spøkelsene ut av skapene, kan vi se fram til flere ærlige biografier.

Aftenposten, 21. sept. 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: