barnasforfatterleksikon

Onde makter

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 14.08.10 at 08:23

Jon Ewo
Ormeheia

Ingunn Aamodt
Bøddelen

Arne Svingen
Ropet i skogen

Marg & Bein
Cappelen Damm, 2009

Fra 11 år

Intelligente, intense grøss

Maya i ”Ormeheia” er forelsket i Aron, og oppdager for sent at hun er den eneste i klassen som kan se ham, og at hun er i ferd med å bli innviet i onde trolldomskrefter. Vi følger henne gjennom rasende hatutsagn til bestemoren, anger og et forsøk på oppgjør med Aron. Historien slutter overraskende med at hun har gått over til den mørke siden, og tenner på bestemors hus.

I ”Bøddelen” får Oline i realistiske drømmesyner gjenoppleve henrettelsen av sin formoder Oline i 1665, dømt som heks. De magiske evnene har blitt videreført, og 12 generasjoner av kloke kvinner samles i sluttscenen der de avslører hvem den anonyme bøddelen var. Svingens historie er en grøsser om to gutters møte med morderiske bygdeoriginaler i den mørke skogen ved hytta.

Siden 2007 har denne trioen skrevet 15 bøker i grøsserserien ”Marg & Bein”. Serien har blitt både rost og refset. Det er nok ingen høyverdig ide bak, ut over Svingens påstand at ”Alle fortjener et lite mareritt i ny og ne”.  Bøkene mikser skrekk-klisjeer med originale innfall og et hint av samtid og psykologisk realisme. Forfatternes faglighet skinner tidvis gjennom i gode plot og spenningskurver.

Dersom man skal ta bøkene alvorlig, og lese et verdensbilde ut av dem, kan det se ut som om overnaturlige krefter og onde makter finnes. Moralen er noen ganger også at det kan lønne seg å være på parti med disse kreftene. Er det ok? Eller er det bare foreldre og lærere som leser ungdomsbøker slik? Ville vi avvise en voksenbok fordi den slutter med at de slemme vinner?

Aftenposten, 21. juli 2010

  1. […] har ikke lest alle bøkene i Marg & Bein-serien, men hvis jeg skal sammenligne med bøkene jeg leste og anmeldte i 2010, så kan det se ut som om Svingens teknikk fremdeles er å fornorske og stedliggjøre grunnleggende […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: