barnasforfatterleksikon

Mysterier i stallen

In Barneromaner on 14.08.10 at 08:21

Berit Bertling
Milla og stallkrigen
Aschehoug

Fra 9 år

Stall, etikk og intriger

Milla, Freddy, Oda og Eline er hestejenter. Skole og hjemmeliv kommer i andre rekke. Gutter finnes ikke, så jentene er antagelig 10-11 år gamle. Det meste foregår i og rundt stallen, men det hestefaglige er ikke hovedsak.  Hestemiljøet blir en arena for å skildre krimmysterier, urettferdighet og jenteliv.

Synsvinkelen i serien ligger hos Milla, som er et midtpunkt av normalitet, bortsett fra at hun er skuffet over at ponnien hennes blir vurdert som mindreverdig. Jentene rundt henne plasseres langs to etiske skalaer. Om de fortjener sympati, og om de oppfører seg ekkelt. Noen er innenfor, og noen er utenfor, og man kan i og for seg lese bøkene som en drøfting av slike etiske dilemma.

I den første boka i serien, Milla og Midnattsmysteriet, må en ny venninne ri i hemmelighet midt på natten, fordi familien har blitt fattige. I denne boka, som er nr 2, skaper en ny trener ondt blod i miljøet, i tillegg til å sette hestene i fare. Den første boka har god intrige og fin spenningskurve, men i denne boka drukner krimgåten i jentebitching og løse tråder. Mye av intrigen er uavhengig av hestemiljø, og kunne foregått i håndballklubb eller svømmehall.

Et påtagelig trekk ved bøkene er at voksne er mer til stede enn i annen ungdomslitteratur, både som medspillere og som normsender. Dette skyldes nok at underholdningslitteratur har en tradisjon for å være mer moral-orientert enn annen litteratur, med tydelige lærepenger.

Aftenposten, 21. juli 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: