barnasforfatterleksikon

Blod og begjær

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 14.08.10 at 08:24

P.C. og Kristin Cast
Merket
House of night; 1
oversatt av Silje Beite Løken
Cappelen Damm

Fra 13 år

Ung vampyr med unike evner

Zoey Redbird (16) er vampyrlæring med typiske helte-trekk: ferskingen med sterkere evner, som er utvalgt til store oppgaver. Bøkene om henne handler derfor om mestring av nye ferdigheter, utvikling av personligheten, og å finne og vinne sin lederrolle.

Serien, som er bebudet å omfatte 12 bøker – hvorav 7 er utgitt og 3 er oversatt, har flere trekk som virker kjent: et merke i panna, internatskole for unge med magiske evner, erkerivaler, og rektor som heltens veileder. I tillegg har hun den kvinnelige heltens tradisjonelle dilemmaer: kampen for å kontrollere sitt eget begjær, og vaklingen mellom tre beilere med ulike kvaliteter. 

Mens Harry Potter-serien bygget på et kristent verdensbilde, er Cast eksplisitt opptatt av å etablere noe nytt, annerledes, som er en miks av indiansk sjamanisme, gresk mytologi og wicca-gudinner. Det handler om innvielse, og om å beherske elementene.

Vampyrmyten er fleksibel. Twilight skildrer spenningen mellom kyskhet og begjær mot det hemmelige. I True Blood er det uvasket hedonisme. I House of night forenes heltefortellingen med tenåringsromanens mønster av løsrivelse og nytt rotfeste. Et fellestrekk er vampyrenes aristokratiske overmenneskekarakter.

Filmrettighetene er selvfølgelig solgt, selv om jeg tror at dette hadde egnet seg like bra som tv-serie. Språket som inngår i karakteristikkene av rivaliserende jenter står ikke i ordboka. For en mannlig leser er det også anmasende med all kategoriseringen i good or bad: en kroppsnær kjole er alltid enten elegant eller vulgær.

Det er lett å oppdage klisjeene, men jeg må samtidig innrømme at bøkene er velskrevet, velkomponert og profesjonelt utført drama; underholdningslitteratur av den typen som unge lesere føler at er viktig og formende for dem.

Aftenposten, 28. juli 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: