barnasforfatterleksikon

Vordende far med uro

In Bildebøker on 28.07.10 at 05:16

Bjørn Sortland
Alt det som er
Illustrasjoner av Paul Dikker
Aschehoug

Fra 6 år?

Kanskje årets beste bildebok. Men muligens ikke en barnebok

Hele denne boka er jeg-personens tanker til sin ufødte sønn. Han er en dyktig marineoffiser, med kommando på en ubåt. Han er samtidig redd for det virkelige livet. Med uniform på har han kontroll, ute i verden mister han kontrollen. Gutten som blir født i bokas siste kapittel er en glede, men også en uro, fordi den lille rosa «sjefsadmiralen» straks tar kommandoen over sitt eget og farens liv.

Boka gir assosiasjoner til andre bøker. Den kan sees som en oppfølger til Sortlands egen «Alle har eit sultent hjerte» (2008), om tenåringsgraviditet og framtidstanker fra jentas synsvinkel. Henrik Hovlands billedbok «Johannes Jensen opplever et mirakel» (2009) forteller også om en blivende far, men med en komikk som uten tvil er barnerettet, hvor Sortland er ambivalent om målgruppe. Rune Johan Anderssons billedbok «Far alene» (2008) om barn som flytter hjemmefra, er enda mer tydelig enn Sortlands bok en «falsk barnebok» som skildrer en voksen manns livsfaser og følelser.

Paul Dikker (f 1959) er en nederlandsk maler med regelmessige arbeidsperioder i Bergen. Motivene er dels vestnorske fjordlandskap, og dels stiliserte bylandskap i ekstremt breddeformat, og med mange rette vinkler. Fargene er ikke-realistiske. Bildene er ikke ordinære illustrasjoner til teksten, men er dels skapt til boken ut fra noen få stikkord, og dels valgt blant Dikkers ferdige arbeider. Dette asymmetriske forholdet mellom tekst og bilder gir større rom for leseren til å dikte mening inn i det uavklarte.

Teksten er en voksen manns indre monolog, dels rettet  til et barn. Den skildrer den voksne mannens selvforståelse, hans uro for forandringer, og hans uro for alt som kan skje med barnet.  Min vurdering er at dette først og fremst er en tematikk som en voksen leser, og eldre ungdom, vil ha utbytte av.  Men vi kan selvsagt tenke oss en modelleser som er empatisk motivert barn, som ønsker å vite hvordan en pappa kan tenke.

Uavhengig av hva vi tenker om målgruppe er dette en bok som utfordrer leseren. Til begeistring, til forundring eller avvisning.  Denne anmelderen liker boka godt. Kombinasjonen av en følsom, urolig tekst og bilder med kontrast og fremmedfølelse gjør dette til en sterk og minneverdig leseopplevelse.

Aftenposten, 21. mars 2010

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: