barnasforfatterleksikon

Uforglemmelig og brutalt realistisk

In Barneromaner, Høytlesningsbøker on 28.07.10 at 05:37

Morris Gleitzman
En gang.

Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal

Lydbokforlaget.
Lest av Håkon Strøm

Fra 10 år

Glimrende og spennende om Felix på flukt

Denne dobbeltromanen om en polskjødisk tiåring er sterk, vakker, klok, brutalt realistisk, grusom og gripende, lærerik og uforglemmelig. Kort sagt: den anbefales.

Felix bor på et katolsk barnehjem fordi foreldrene vil beskytte ham mot den økende jødeforfølgelsen. Historien begynner når han rømmer for å finne dem igjen. Hans reise går gjennom et land preget av krig, brann, jødehat, dekkhistorier, forvirring, nasking, død og adskillelse. Men også av omsorg og mot.

Felix forteller i første person, historisk presens. I den første boka er hans uvitenhet om nazismens vesen og krigens realiteter en sterk leseopplevelse. Det kan minne om Gutten i den stripete pyjamasen: jegfortelleren dikter naive forklaringer på det han ser. Når Felix (10) får ansvar for den like foreldreløse Zelda (6) ser vi også et element av fortelling som trøst, som i den italienske Holocaustfilmen ”Livet er herlig”.

I første bind er Felix og Zelda på flukt og i skjul, mens Felix forsøker å forstå hva som foregår.  I andre bind bor de på en gård under falsk identitet, mens de forsøker å mestre krigens krav. Han møter ulike jevnaldrede: Vennlige Amon er hitlerjugend mot sin vilje, sinte Dov er jødisk hjemløs med våpen og hevntørst, og brutale Cyryl er gjenglederen som vil avsløre Felix.

Boktitlene kan virke snodige, men er et bevisst grep: hvert kapittel i bøkene begynner med de respektive ordene.  Oppfølgeren ”Now” utgis på engelsk i mai. Lydbokinnleser Håkon Strøm har en dyp, behagelig stemme og gjør en god jobb. Men er han den rette til å fremstille en forvirret 10-åring? Kanskje en lysere stemme, som Kai Remlov, ville være mer naturlig?

Det fortelles saklig og realistisk om massegraver og andre drap, uten at det blir utpenslende. Så hvor gammel bør leseren være? Felix er 10, men det er ikke sikkert at boka egner seg for enhver tiåring. Som høytlesning for motiverte barn 10-13 vil boka imidlertid være utmerket.

Aftenposten, 7. april 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: