barnasforfatterleksikon

Selvrespekt og hestevett

In Ungdomsromaner on 28.07.10 at 05:49

Live Bonnevie
Hestenes klan
Cappelen Damm

Fra 12 år

Kvinnevisdom om kloke dyr

 Hestejenta Amanda på 17 bråmodner når hun må mestre en ny hesterase, en manipulerende rikmannspappa, og sin egen frihetsdrøm. Et hemmelig nettverk av kloke kvinner lærer henne at hester er klokere enn vi tror, og at ridning fungerer best når hun ikke styrer, men er mest mulig ett med hestens rytme.

Faren har veddet familievillaen på at Amanda skal vinne NM for islandshester, selv om hun aldri har ridd en slik hest før. Amandas læretid blir en virvel av teorier om hestestell, mikset med en dysfunksjonell families intriger. På side 154 (av 450) kommer budskapet: «ridning skal ikke veie mer enn en sommerfugl som letter fra hånden din».  Deretter er handlingen forutsigbar: vi følger hennes strid fram til samhørighet med hesten og seg selv. Ungdomsromanens mønster av løsrivelse forenes med dyrevern og en spenningsintrige med flukt og forlis.

Forfatteren (f 1971) er debutant med forfatterutdanning fra Bø, og bakgrunn fra filmmanusarbeid. De samme forhold som gir boka bestselgerpotensial, utgjør nok også bokas svakheter: endimensjonale karakterer med stiliserte konflikter, og et overtydelig budskap. Men alt i alt skal forfatteren ha takk for en velkomponert bok med masse mening og handling.

Aftenposten, 12. mai 2010

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: