barnasforfatterleksikon

Mellom leken og krigen

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 28.07.10 at 05:01

David Almond
Fuglevarsel
Oversatt av Cecilie Winger
Cappelen Damm

Fra 12 år

Veien ut av barndommen; og kampen for å bevare godheten i seg

Det er karakteristisk for Almonds forfatterskap at han skriver med et etisk alvor som føles tidløst og larger-than-life. Vi føler oss som i et fantasylandskap, selv om det raskt blir avklart at denne boken  forgår i Nord-England i vårt eget århundre.  Det er en urovekkende fortelling om sommeren da alt ble forandret og verden ble større og vanskeligere, gjennom Liams møter med krigene, kniven, ormene og venner som vokser fra hverandre.

Jeg-fortelleren Liam opplever siste streif av barndommens lek. Vi antar at han er ca 13 år gammel, i overgangen mellom Robin Hood-lek og innsikten i at jagerflyene over ham trener for oppdrag i Irak og Afghanistan. Et spebarn som Liam og vennen Max finner i en gammel gårdsruin setter begivenhetene i gang. Det blir en historie om ting som «kommer nærmere»: blod og melk og jord, flyktninger, selvskading, framtidsfrykt og ulike uheldige foreldreroller.

Liam utfordres av den destruktive Gordon – som er en type vi kjenner fra for eksempel «Fluenes herre». Han er troverdig skildret, til tross for sin ubehagelige rolle. Mens hittebarnet utløser en omsorgsimpuls, er Gordon en alt-hatende krigshisser og kime til uro i Liam. Både gjennom morbide video-«kunstverk» og på andre måter invaderer han Liams verden.  I Liams dialog med moren vokser bokas sterke moral fram: det er lett å såre og vekke smerte, men vanskelig å beskytte. Menneskene må «nære de sidene ved oss som ikke er barbariske, vi må hjelpe engelen i oss med å seire over udyret».

Almond har skrevet en god og viktig bok som vil få den rette leseren til å føle seg klokere, modnere, litt sterk, litt vemodig og litt bedre forberedt.

Aftenposten, 10. mars 2010

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: