barnasforfatterleksikon

Harry Potter og jeg

In Fantasylitteratur on 28.07.10 at 04:58

Melissa Anelli
HISTORIEN OM HARRY POTTER
Oversatt av Christian H. Heyerdahl
Cappelen Damm

Rapport fra generasjonen som ble voksen i Rowlings tiår

Anelli  (f 1979) er en amerikansk Potter-entusiast og  redaktør av nettstedet The Leaky Cauldron. Her skriver hun en bredt anlagt selvbiografisk rapport om sju år av sitt og bøkenes liv: fra hun ble introdusert for bøkene i 2000 og frem den siste ble utgitt i juli 2007. I denne tiden vokste serien fra å være vanlige bøker til å bli megabegivenheter i flere medier, og hun gikk fra å være en vanlig leser til å bli en nøkkelperson i Potter-kultusen.  

På den ene siden sett har hun skrevet en engasjerende bok om dyp fascinasjon for og lojalitet til et litterært univers, og glimtvis også lyktes med å formidle hvordan det er å bli bergtatt av leseglede.

Sett fra en annen side er dette alt for subjektivt til å bære den tittelen forlaget har valgt. Den engelske tittelen «Harry, a history» er mindre pretensiøs. Dette er Anellis liv og inntrykk, en engasjert deltagers minner om og analyser av fankulturen som oppsto rundt bøkene: nettsteder, trollmannsrock, fan fiction, rykteflommer, møter med J.K. Rowling og så videre. Og også et møte med en anti-Potter-aktivist.

Anelli er en journalistutdannet kvinne i 20-årene. Likevel fremstiller hun seg selv oftest som en forvokst 12-åring som elsker bøkene, hyler begeistret i telefonen, hopper jublende opp og ned, blir nerdete under besøk på filmsettet og koser seg med lese-hele-nattten-pysj-parties med venninnene under boklanseringer. Vi som er mindre fanget i fan-rollen kan undre oss over dette, men jeg vet om noen jenter i tyveårene som må ha hatt det slik i de formative Potter-årene. Nå har de fått boken om sine liv. Boken har innsikt og nerve, men er for subjektiv til å være den endelige historien om Rowling og bøkene hennes.

Aftenposten, 10. mars 2010

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: