barnasforfatterleksikon

Fremdeles toppnivå

In Bildebøker on 28.07.10 at 05:40

Stian Hole
Garmanns hemmelighet
Cappelen Damm

Fra 5 år

Konkret, og full av fornemmelser

Hole fikk mange priser for sine to første billedbøker om Garmann. Vi har sett Garmann grue seg til første skoledag, og at skumle Roy fikk Garmann til å tenne på gresset hos Frimerkemannen. Denne gangen handler det om en skogen, himmelen og kjærligheten.

Tvillingjentene er ulike, synes den tandre Garmann. Hanne er ekkel, mens den stille Johanne er søt og tillitvekkende. Johanne og Garmann utvikler en hemmelig lekeplass i skogen, og Hole nekter seg lite når han skaper et paradis for de to: her er villbringebærkratt, ekorn, marihøner og småfugler, den uendelige himmelen over dem, og bading blant vannliljene. Om natta drømmer Garmann forsterkende om det de opplever. Og han får til sist et sommernydelig kyss.

Holes fotomontasjer er fantastiske. Med et mylder av små biter skaper han bilder som først minner om autentiske fotografier, men som etter hvert avslører seg ved at noe er ute av proporsjon, eller gir visuell motstand.  Holes magi er at Garmanns verden både er helt gjenkjennelig, samtidig som den er larger-than-life og stilisert fiksjon. Det er overtydelig samtidig som forfatteren etterlater et rom til de ordløse fornemmelsene.

Aftenposten, 12. mai 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: