barnasforfatterleksikon

Store prøvelser, dempet stil

In Bildebøker on 13.04.10 at 21:23

Legendeaktig om barnet som bergingsmakt

Jon Fosse
SPELEJENTA
Illustert av Øyvind Torseter
Samlaget

I sitt femtiende år er Fosse grundig ikonisert. Dette er hans niende, og trolig «enkleste» barnebok. Den har fellestrekk med hans romaner for voksne. Både Spelejenta og Andvake er iscenesatt både konkret og legendarisk, både i nåtid og «det var en gang»-tid.

Den navnløse jenta reiser ut for å berge faren. På fela spiller hun «verdas tristaste og vakraste slått», og tvinger fram vei gjennom berget, over myra, og gjennom sjøen – fram til skjæret der faren sitter forkommen. Slik henter hun ham hjem.  Fortellinga har eventyrmønster, med tretallsmagi, synske evner og magiske hjelpemider. Og selv om det er en historie om nød og prøvelser fortelles det med dempede pasjoner, legende-style.

Øyvind Torseters tusjtegningscollager fanger opp sårbarheten og løfter boka. De er utført i en teknikk av papirklipp og tredimensjonal collage som er fascinerende i sin skjørhet. Noen illustratører lager sømløse, hyperrealistiske photoshopmontasjer; Torseter går den motsatte veien: med enkel tusjstrek og synlige lagvise montasjer skapes en verfremdungseffekt i en egen estetisk virkelighet. Han brukte den samme teknikken i den prisbelønte «Eg kan ikkje sove no» i fjor, og i bøker av Einar Øverenget og Alf Kjetil Walgermo i år. Fargepaletten her er gul som for fare, nifst svart og truende rustrød. Bare på nest siste side, når de to er trygge på hjemvei, skifter bunnfargen til håps-grønn.

Morgenbladet, 18. desember 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: