barnasforfatterleksikon

Livets lekse – unge geriljakrigere

In Ungdomsromaner on 13.04.10 at 21:20

Romanserie om unge krigere mot en okkupasjonsmakt i Australia

John Marsden
Ute etter hevn (I morgen-serien; 5)
Oversatt av Jon Vegard Lunde
Jevelforlaget

En serie på sju ungdomsromaner om en gruppe ungdommer som driver sabotasjekrigføring mot en uspesifisert hærmakt som har okkupert Australia.  Det høres muligens ut som en kalkulert suksess, men det er i alle fall en suksess, både i hjemlandet og andre steder.

Jeg-fortelleren Ellie tilhører en gjeng tenåringer som vender tilbake til et okkupert hjemland etter en helgetur med telt i bushen. Når de får summet seg etter sjokket bestemmer de seg for å slåss. I løpet av serien har de angrepet byer, sprengt broer, lurt forfølgere og drept mennesker. I denne femte boka sprenger de en jagerflyplass.

Den første av bøkene kommer på kino neste år. Det er spenning nok til mange timer på lerretet her, men kvalitetene gjør seg nok like bra i bok. En av ungdommene sier det slik: «fantasier er for tv, dette er virkeligheten». Og i denne virkeligheten lærer ungdommene, og leseren, den dyreste av alle lekser: hva skjer når du velger å forsvare deg med våpen, når du må ta livet av et annet menneske.

Bøkenes styrke er at de handler like mye om pubertetsfaser som de handler om krig.  Det er mange sterke refleksjoner i Ellies dagbok fra krigssonen: kunnskap om militær strategi, ja visst; men aller mest om gruppeprosesser og personlighetsutvikling i pressede situasjoner:  «I det øyeblikket opphørte jeg å være en uskyldig tenåring fra landet og begynte på bli en annen, en mer komplisert person, og mer kompetent, en kraft man måtte ta i betraktning.»

Morgenbladet, 18. desember 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: