barnasforfatterleksikon

Liten bok, stor glede

In Bildebøker, Fagbøker on 25.01.10 at 20:55

fotopekebok om sjarmerende mekke-jente

Monica Boracco Borring og Kristin von Hirsch
ISA PÅ JOBB. MEKKESPIRE
Piratforlaget

Det er en slik bokidé som er enkel, genial og sjarmerende: Barn i imitasjonslek som bilmekaniker. Isa er boss på verkstedet, og fikser karosseri, motor og dekk. Og når dagen er over er hun magisk tilbake i barnesenga på en måte som kan antyde at bilverkstedet er et drømmeland, ikke et virkelig sted.

Bildene er laget i typisk moderne photoshopcollage med proporsjonsforskyving og med en blanding ordinære fotografier og andre elementer: tegninger og retrobilder. Bildene veksler mellom et verksted som er gjengitt med leken sans for detaljer, og noen montasjer hvor biler og verktøy svever mot en bakgrunn av stjerner og galakser. Boka tar barns begrepshunger på alvor, og det er festet navnelapper til både verktøy og bildeler. Noen av navnelappene har også en liten forklaring på hvordan de ulike motordelene virker.

Billedboka er i kartong, med seks billedoppslag, og inneholder vel ikke noen egentlig fortelling. Det er mer snakk om en idé, og om tablåer, med rom for at barn og voksen kan dikte selv, og sette Isa inn i handlinger og aktivitet.

Dette er en type bøker som bibliotekene hungrer etter, og jeg vil anta at de gjør suksess i bokhandelen også. Mest fordi barn i orienteringsalderen 3-5 år er umettelige etter lærdom om konkrete ting, og ikke minst gjelder det lærdom fra pappas verden. Forlaget må imidlertid skjerpe seg på helt banale ting: Boka har én tittel på forsida, en annen på baksida og en tredje på ryggen.

Adresseavisen, 25.1.2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: