barnasforfatterleksikon

Greske guder i actiondrama

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 25.01.10 at 20:59

Populær, effektiv og lærerik spenning

Rick Riordan
PERCY JACKSON. LYNTYVEN
Oversatt av Thorleif Sjøgren-Erichsen
Schibstedforlagene

Lærere og skolebibliotekarer elsker denne typen bøker, og med god grunn.  Det er bøker som både skaper leselyst, og gir lærdom. Det er en velskrevet og effektiv actionfortelling med flere grep som ivaretar behovene til spenningsleseren: rebus, oppdrag, magiske krefter, lærende helt, venne-team, og flere cliffhangere av typen serie med prøvelser som skal overvinnes.

Romanen er den første i en serie på fem, og bygger på et morsomt konsept: de greske gudene lever fremdeles, og får fremdeles barn med dødelige mennesker. Disse halvgudene/heltene må utføre flere av de klassiske helteprøvene, oversatt til nåtid. Jegpersonen Percy er 12 år, er sønn av havguden Poseidon, og har ADHD og dysleksi. Det er visst vanlig for gudebarna å ha ADHD. Historien starter med at Percy blir innviet i sin gudesønntilstand, og får vite hvordan gudene fra skolebøkene fremdeles lever og ruler. Etter hvert får han i oppdrag å finne ut hvem som har stjålet Zevs’ lynkile, og å avverge en totalt ødeleggende krig mellom Zevs,dødsguden Hades og Poseidon. Slik sett kan boka et stykke på vei minne om Harry Potter, med den undervurderte utvalgte, innvielsen i et magisk verdensbilde, og bråmodningen til helteinnsats. Og dette er en av de bedre oppfølgerne etter Harry Potter.

Gudenes Olympos ligger nå i USA, fordi USA er ”vestens hjerte”; det får vi ta med på kjøpet, det fungerer nok bedre for det amerikanske hjemmepublikumet enn hos norske skeptikere. Uansett er tilpasning av gudeliv til amerikansk nåtid gjennomført med stil og en god dose humor, som når Medusa driver med utsalg av fullstørrelse hagenisser, og historiens badguy, krigsguden Ares, fremstilles som biker.

Bøkene utkom i USA fra 2005 til 2009. Bok nr 2 kommer på norsk i løpet av året, antagelig trigget av at filmen fra boka har premiere i februar. Noen originale grep, tradisjonelt godt skrivehåndverk, og lærerikt på en morsom måte. Vi kan håpe at dette blir populært i Norge også!

Adresseavisen, 25.1.2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: