barnasforfatterleksikon

Eriksens beste

In Ungdomsromaner on 18.01.10 at 21:05

Blinde Julie (14) er alene hjemme og vil overskride grenser

Endre Lund Eriksen
SUPER
Aschehoug

Julie er blind, men likevel nokså funksjonsdyktig. Nå vil hun også bli handlekraftig! Hun skal egentlig på sommerleir for blinde mens foreldrene er på sydenferie. Men ikke i år! I år skal hun lure omgivelsene og være alene hjemme. Denne uka skal hun gjøre alt hun egentlig ikke tør, men skjønner at må til for ay hun skal bli ”Julie The Queen of the World” (”No more Miss nice Girl. No more Miss Boring”). Hun skal kjøre bil, drikke seg full, kysse, ta en tatovering, bli kjent med noen nye, og få seg en kjæreste.

Når hun møter Jomar, som sier at han har flyttet inn i naboleiligheten, begynner ting å skje. Og lenge ligner Julie på forfatterens tidligere jegpersoner: Jim fra Pitbullterje og Adrian fra fjorårets bok: utrygg på verden, revet med av en ny venn som er uberegnelig og utagerende. Eriksen er god på slike personer, og er flink til å fange deres uro og sjenanse i en nervøs veslevoksen tone. Og med Julie, som virkelig prøver å bli Badgirl, lykkes han både med å skape en hovedperson vi kan tro på, leve med i opp- og nedturer, og som vi kan smile av for de overdrevne planene.

Sammen med Jomar blir det alvor av mye, både sex og krim og bilkjøring. Jomar blir forfulgt av dårlige kompiser, og har en forhistorie som vi ikke skal røpe. Her, i skildringen av forholdsvis realistisk  ungdomskriminalitet, er det at ”Super” blir annerledes enn i Pitbullterje. Balansen mellom action, drama, realisme og den komiske undertonen er bedre enn noen gang tidligere hos forfatteren, så ja: tittelen holder det den lover.

Adresseavisen, 18. januar 2010

  1. […] med i opp- og nedturer, og som vi kan smile av for de overdrevne planene,” skriver anmelder Morten Haugen i Adresseavisen om “Super”.  ”Balansen mellom action, drama, realisme og den komiske undertonen […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: