barnasforfatterleksikon

Love stories for gutta

In Ungdomsromaner on 11.01.10 at 20:52

Moderne, søkende gutter forsøker å forstå jentene

Kari Sverdrup
FRAM OG TILBAKE ER DOBBELT SÅ LANGT
Omnipax

Tania Kjeldset
JULI
Cappelen Damm

Sverre Knudsen
ELSKER
Aschehoug

Leser tenåringsgutter i det hele tatt kjærlighetsromaner? Hvis de ikke gjør det, går de glipp av mange fine opplevelser, slik som disse tre bøkene. Bøkene bekrefter også at guttene i nye norske ungdomsbøker er søkende, følsomme og ikke minst ridderlig omsorgsfulle.

Jonas (15) i Kari Sverdrups bok har funnet kjærligheten hos stesøster Linda. Det blir en søt og sympatisk historie om to hjerter i takt, og om hemmeligheter, hensyn som må tas og forviklinger som oppstår før de to kan bekjentgjøre romansen. Det tegnes et fint bilde av moderne stefamiliemønstre: ikke problemfritt, men alt i alt optimistisk.

Kato og Elin (15/16) i «Juli» blir oppmerksomme på hverandre i første kapittel, og store deler av boka foregår mens de oppdager alvoret i denne første tiltrekningen. Begge har noe de må komme fri fra før de kan møtes: Han knuges under ansvaret for en alkoholisert mor; hun må løsrive seg i forhold til venninnenes meninger, og de må begge finne seg selv. Tittelen er velvalgt, og stemningen i de beste partiene av boka dirrer av varm sommerromanse.

Viktor (17) i «Elsker» forelsker seg i bikinibildet av den tre år eldre fotomodellen Susanne. Ikke (bare) fordi hun er modellpen, men fordi hun har temperament og energi. Alt dette vil han vite mer om. Og om hva som gjør inntrykk, hvordan det føles å være kjæreste og hva man gjør for å ta vare på et forhold. Knudsens bok har de mest eksplisitte sexscenene, men også det største livsalvoret og de høyeste svingningene. Det er ikke så unaturlig, når vi ser på hovedpersonenes alder.

Et fellestrekk er at bøkene skildrer gutter som er oppmerksomme og omsorgsfulle. Ikke myke menn i klisjeenes vrangbetydning, men gutter som ønsker å forstå jenter og gjør godt mot dem. Det er godt skrevet, og hyggelig å lese.

Adresseavisen, 11. januar 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: