barnasforfatterleksikon

Film, død kjærlighet

In Fagbøker, Ungdomsromaner on 21.12.09 at 09:02

Kompetent, velformet debut, men litt skjematisk

Yngve Sæther
HÅNDBOK FOR ANDRÉ
Aschehoug

Yngve Sæther er foreløpig mest kjent som filmprodusent for «Mannen som elsket Yngve». Og med denne debutboka røper han et dypt entusiastisk forhold til filmmediet og filmhistorien. Han viser også at han klarer å utnytte bokmediet, med fortelling, disposisjon, bilder og lister. De 26 kapitlene har bokstavnavn og stikkord fra A til Z. I et etterord skriver han en liste over verdens beste filmer, og utfyllende kommentarer til  illustrasjonene i boka.

Boka forteller om dramaturgi, og demonstrerer selv de dramaturgiske lovene i bruk.  Andrés storesøster Karla ligger i koma etter en ulykke. Sammen med klassekamerat Pia bruker han sommerferien til å lære film av den voksne familievennen Alex. Sorg og savn, gryende vennskap med Pia og filmlærdom er lenge hovedtema i historien, inntil Sæther i kapitlet O (for omslag!) føyer til en familiehemmelighet som øker dramaet, og etter hvert også smerten. Begge lager sin debutfilm i løpet av boka: André lager en romantisk vampyrhistorie, mens Pia monterer gamle familiefilmer til en dokumentar, mest om Karla. Boka foregår i Trondheim.

Jeg har lest mange debutbøker som sliter med grunnleggende dramaturgi: plot, roller, scener og framdrift. Sæther sliter ikke i det hele tatt, men viser heller at filmbransjen er en god skole for den som skal fortelle en historie. Boka er ikke bare en ordinær roman, det er også en didaktisk fortelling, og noen kapitler består i stor grad av filmlærebok i dialogform.

Bokas svakhet ligger i arven fra det filmatiske: Alle personene har gjennomgått en psykologisk forenkling, og er bearbeidet fram til typer og roller i forhold til hverandre, og i utvikling.  I tillegg minner André og Pia mer om idealbilder på ungdom, enn om faktiske personer: de er sterke, trygge, frie og (raskt) lærende. Men la gå, det et sympatisk idealbilde, historien er god over gjennomsnittet, og filmentusiasmen er smittende.  Jeg kan med glede anbefale denne boka!

Adresseavisen, 21.12.2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: