barnasforfatterleksikon

Superserie finner nye retninger

In Barneromaner on 07.12.09 at 09:27

gamle rotter og gale forskere

Marit Nicolaysen
SVEIN OG ROTTA OG KLONINGEN
Aschehoug og Lydbokforlaget

 I årets bok flettes to tilsynelatende helt ulike tema sammen: alvorlige tanker om livets ubønnhørlige møte med døden, og skummel action når barn og rotter går på besøk hos en erkegal oppfinner som sysler med planer om kloning. Den felles bakgrunnen for de to tema er at hetterotta Halvorsen er i ferd med å bli gammel, og Svein er redd for å miste ham.

Halvorsen er ikke lenger helt ung, og Svein tenker mye på døden, og om kloning kan være veien for å beholde bestekompisen. Tema aldring og livets gang skinner også gjennom i små bihistorier, som den om farens bekymringer for voksende måne.

Serien teller 14 bøker til nå, og 2 filmer. Selv om det er mange faste elementer, så klarer Nicolaysen også fint å variere grunntone, tema og miljø. I fjor var det romantikk på Finnmarksvidda, og året før var det slapstick med full julenisse. Noen seriefigurer lever evig og uforandret, mens andre vokser og forandrer seg i løpet av serien. En nærlesning viser at Svein har blitt 2,5 år eldre på 14 bøker. Når forfatteren i årets bok våger å fortelle om en aldrende Halvorsen, så har hun tilført en livsløpsrealisme som hever serien. Jeg ligger nok ikke søvnløs og lurer på om Halvorsen har det bra, men jeg er oppriktig nysgjerrig på hva Nicolaysen tenker om veien videre, og om hun lykkes med det Conan Doyle aldri mestret: en seriehelts død.

I påvente av det kan jeg oppriktig anbefale ei god, og spennende bok. Terje Strømdahl leser lydbokutgaven i år også.

Adresseavisen, 7.12.2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: