barnasforfatterleksikon

Ungdommens råskap

In Ungdomsromaner on 30.11.09 at 20:43

Sterke scener når kvinne er kvinne verst

Annette Münch
JENTELOVEN
Cappelen Damm

Nylig leste vi om jentevold i nyhetene. Forsker Sidsel Natland har observert at voldelige jenter ikke ser seg selv som voldutøvere, men som en nøytral korrektivinstans som gir en berettiget respons når de andre jentene oppfører seg i strid med lojalitet og ære. Skam og skyld legges derfor hos offeret. Møte med disse mønstrene kommer til å prege hovedpersonen Saga når hun flytter fra trygt liv på landet med far, til byliv med en fjern karrieremor.

Fra én side sett er denne andreboka til Münch en av mange fortellinger om tenåringer på leting etter identitet og fotfeste i et nytt miljø. Nye regler, ukjente klikker, foreldre som svikter, de obligatoriske grafsende guttene, og den ene rette prinsen.  Det spesielle er at hovedpersonen ledes inn i et gjengmiljø med ekstreme krav til indre lojalitet, og minimal respekt for andre menneskers liv, helse og eiendeler.

Historien inneholder mye rå, brutal adferd, og som voksen blir man av og til bekymret over om dette er normaladferd blant mange. Munch gjør det litt for lett for seg selv i spørsmålet om voldens årsaker: de verste ungdommene har de mest belastede bakgrunnshistoriene.  Jeg må også gi minus for en viss tendens til litterær skrekkfrydfascinasjon over volden, i tillegg til et  overdramatisert sluttkapittel.

Men boka er ikke bare rystende vold: Annette Munch skriver veldig godt! Om vennskap, klasserom, kjærlighet og ungdomstid. Observasjoner, sansninger og språkføring glir fint og hever opplevelsen av boka.

Adresseavisen, 30.11.2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: