barnasforfatterleksikon

Mysterier og forsvinning

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 30.11.09 at 20:41

Ikke mesternivå, men grei spenning fra eks-stjørdaling

Torkil Williksen
TRIPPEL  F
Transitforlaget

Trettenåringene Viktor, Tobbe og Hanne oppdaget mystiske kappekledte mennesker i skogen, og tror de blir vitne til onde ritualer og drapet på en kvinne. Mens de flykter fra de maskerte blir Tobbe kidnappet, og holdes i dagevis innelåst. Viktor og Hanne oppdager at de kappekledte er ufarlige, og avslører litauiske narkosmuglere som står bak kidnappingen.

Handlingen foregår i gjenkjennelige omgivelser i Bærum. For vår del er det like interessant å vite at forfatteren er NTH-ingeniør, opprinnelig fra Stjørdal, og at han har skrevet to krimbøker for voksne tidligere. Både denne her og de to krimbøkene er utgitt på små forlag.

Det er god driv, med flukt og forsvinning og mysterier. Hyppige cliffhangere gir tempo. Men det er også mange ting som trekker ned. Maskegjengen er egentlig bare rollespillere som øver, men selv om både ei lærerinne og en politimann deltar i det, er det lenge viktigere å hemmeligholde dette enn å hjelpe med oppklaring. Det er svak kobling mellom det som er mystisk i skogen, og det kriminelle som forårsaker kidnappingen, og det er bare en tilfeldighet som fører til at kidnapperne blir oppdaget. Teksten er ineffektiv med unødvendig dveling rundt småting som buksemerker, og med overtydelige leksikalske dialoger. At Viktor og Hanne blir kjærester på siste side er sikkert som det skal være, men det tilfører ikke noen dybde til historien.

Når det likevel oppleves som passe spennende, må vi vel konkludere med at dette er et greit barnedetektiv-eventyr på hardygutt-nivå , men boka tilfører ikke barnelitteraturen noe løft eller noe originalt. Tittelen er kryptisk, og har ingen sammenheng med handlingen i boka.

Adresseavisen, 30.11.2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: