barnasforfatterleksikon

Møte med magiske Frida

In Barneromaner, Bildebøker, Fagbøker on 30.11.09 at 20:46

Barns opplevelse av billedkunst er en rød tråd hos Sortland

Bjørn Sortland og Hilde Kramer
DET HJERTET HUSKER
Aschehoug

Sortlands første suksess var billedboka ”Raudt, blått og litt gult” (1993), hvor han samarbeidet med Lars Elling om en visuell rundreise i kunsthistorien. Siden har han bl.a. skrevet små, fine bøker om ensomme barns møter med kunstnerne Giotto og Chagall. Årets bok er viet det den sterke, intense meksikanske kunstneren Frida Kahlo.

Leonarda følger sin mor hushjelpen inn i Fridas stille hus, og møter en taus, sengeliggende dame som aldri smiler. De to blir kjent, og Leonarda blir gjennom flere samtaler kjent med Fridas ulykker (polio, trafikkulykken, metallkorsettet) og kunst.  Et annet element i teksten er Leonardas synsinntrykk og bildeskapende observasjoner, grensende til tvangstanker.  Tvangstankene henger sammen med at Leonarda føler skyld for at søsteren Eva er livstruende syk.

Hilde Kramer er en av våre mest erfarne og prisbelønte billedbokkunstnere. I denne boka bruker hun noen nye teknikker: digitale collager hvor hun sampler fra flere av Fridas bilder. Fargepaletten er i dype intense farger: rødt, fiolett og hetgult.

Både i Leonardas og Fridas historier finnes det vemod og livsalvor. Det skapes en parallell mellom Fridas ulykker og Evas helbred.  ”Det er noe fint og trist med alt”, ser ut til å være et budskap i boka. Målgruppen for denne billedboka er trolig fra 10-12 år og oppover, både tenkende og kunstelskende barn og unge.

Adresseavisen, 30.11.2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: