barnasforfatterleksikon

Energisk eksplosjon

In Bildebøker on 30.11.09 at 21:16

Erkebarnslige tusjtegninger til glitrende remake av kjent eventyr

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund
BUKKENE BRUSE PÅ BADELAND
Cappelen Damm

 Eventyret om bukkene Bruse er en favoritt blant de minste på grunn av regleformen og de tydelige rollene. I denne forbløffende kloke og morsomme nyversjonen har Bjørn Rørvik lagt handlingen til vår tid, og gjort trollet til en utagerende bølle av den typen som alle barn kjenner minst en av. Vekslingen mellom tradisjonsutgaven av eventyret og det moderne perspektivet er fint: Bukkene pleier fremdeles å dra til seters i ferien; og de kjøper rømmevafler på setra hver søndag. Det er derfor de har blitt så fete. I år velger de heller badeland, og blir til slutt dagens helter når de får has på trollet som plager alle i bassenget.

Gry Moursunds tegninger kan ved første øyekast lett oppfattes som uferdig, barnslig eller rablete. Denne gangen går hun om mulig enda lenger enn før. Samtidig gjøres det på en slik måte at jeg for min del får øynene opp for kvalitetene, humoren og kompetansen . Selv om figurene er kantete, uttrykkselementene er i barnets symbolspråk og fargepaletten er hentet fra en barnetusjpakke er det ingen tvil om at det hele bygger på sikre ferdigheter. Bildene og handlingen fyller hele flaten, og hun behersker formatet i den grad at hun lar handlingen skje i ulike retninger; noen ganger må leseren vri boka for å følge handlingen. Bildene er dels bygget opp av enkelttegninger som er klippet ut og montert sammen. At noen av Moursunds badedrakter er inspirert av Borat og Kill Bill, vil sikkert more noen.

Bjørn Rørvik kjenner vi fra de ni bøkene om reven og grisen. Nå har han funnet et nytt materiale, og en ny illustratør. Gry Moursund er eldre søster av Jill, og har illustrert ca 20 billedbøker av ulike forfattere. Begge har fått litteraturpriser tidligere, Moursund flest. Bestemødre vil kanskje fremdeles foretrekke Elsa Beskows nostalgiske billedbøker. Men vi andre kan se opp for denne her. Det har blitt en kraftfull, fargesterk og energisk bok, og ikke minst har det blitt ei moderne bok, i sin miks av levende eventyrtradisjon og barns samtidskultur.

Adresseavisen, 30.11.2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: