barnasforfatterleksikon

En gorillas jordomseiling

In Barneromaner, Bildebøker on 30.11.09 at 21:04

Unik, underlig verden hos prisbelønnet svenske

Jakob Wegelius
LEGENDEN OM SALLY JONES
Oversatt av Cornelius Jakhelln
Cappelen Damm

Noen ganger får man lyst til å forklare hva som gjøre god litteratur god. Denne boka viser oss et av svarene: denne boka skaper sitt eget, minneverdige univers, og gjennomfører det med stilriktig og gripende konsekvens.

Sally Jones er en svært menneskelig menneskeape. Hun er en gorilla, bortført fra det dypeste av Afrika. Gjennom salg, røveri, flukt, forlis, eventyr og sorger reiser hun verden rundt. Tid og miljø er anno ca 1910, i koloni- og imperietiden, med dampskip, klasseskiller og oppdagelsesreisende. Gorillaen Sally lever sammen med smuglere, tryllekunstnere, sjarlataner og en orangutang fra Borneo før hun finner sin sjelevenn: chiefen Koskela. Sallys reise er rik på erfaringer om menneskenes liv, sorger og gleder: læring og utvikling, tilknytning, utbytting, skuffelser, lojalitet og tilhørighet. På bokas siste side har de to vennene fullført reisen, tror de, og bringer Sally hjem til jungelen. Det blir en vakker slutt når hun forstår at hun hører sammen med sin beste venn, og fortsetter reisen sammen med Koskela.

Boka er gjennomillustrert med vekt på perioderiktighet og med sirlige detaljer i sideuttegningen.  Boka både ligner og ligner ikke på Jan Lööfs ”Morfar er sjørøver”. Historien er milevidt forskjellig, men på samme måte som denne klassiske billedboka skaper Wegelius en litterær verden som bygger på myter om legendariske perioder. Så skaper han en unik handling og unike personer. Beviset på kvalitet er at både barn og voksen vil huske Sally i årevis etter å ha lest boka. Intet under at denne boka fikk den store svenske August-prisen i 2008. Mulig målgruppe fra 6-12 år.

Adresseavisen, 30.11.2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: