barnasforfatterleksikon

Eksistensiell fantasy

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 30.11.09 at 20:44

Religion, ondskap, godhet og ei vestnorsk bygd

Lars Mæhle
LANDET UNDER ISEN
Samlaget

Lars Mæhle har skrevet mange gode bøker tidligere, både slapstick, lettlesbøker og vanlige ungdomsromaner. Dette er imidlertid hans hittil lengste og mest ambisiøse bok: en blanding av krimgåte, fantasy, sjelereise og religiøs myte.

Det foregår i et tettsted i en vestlandsfjord, i vår tid. Mennesker blir bort, den svarte tåka ruger over stedet. Jeg-fortelleren er den foreldreløse ungdommen Leo Rubin som ledes ut på en reise inn i huler, hemmeligheter, innsikt i ondskapens natur, og kampen for det gode. Fortellingen veksler mellom Leo og kriposmannen Magne Jerstad som kommer til bygda ett år senere. Magne skal etterforske Leos forsvinning, og de to handlingsforløpene møtes i sluttscenen.  Magne er en karikert  gretten middelaldrende politidetektiv, men den vekslende synsvinkelen er et godt grep i fortellingen.

Mæhle bygger et avansert verdensbilde med lån fra flere mytologier, hvor ”Abrahamsen” er stamfar for tre folkegrupper. Det høres kjent ut. Leo ledes av mentorer inn i landet under isen, gjennom brutale strider og magiske prøvelser, for å finne de sju protokollene og vinne innsikten som kan slå tilbake mørkets makt. Det er lån her fra Tolkien, Koranen, 1001 natt og sagnfigurer fra Mæhles hjembygd Sunndal. Alle lån, inklusive Speilsalen i Trollheimen, gjør han rede for i et kort etterord.

For denne anmelderen blir forholdet mellom intrigen og moralen litt for utydelig. Den storstilte mønstringen av ulike myter kan overvelde, selv om en del ting blir klarere etter hvert. De syv protokollene blir en sjelereise for hovedpersonen og en livsfilosofi for leseren.  En av lærdommene er at selv helten kan kjenne på rettferdig vrede, men at vrede ikke fører til noe godt. Til slutt oppsummeres forfatterens budskap i noen teser om de tre forløsende egenskapene: ”Forstanden, medkjensla og mulegheita til forandring, desse tre utgjør håpet. Det er sanninga”. Det er en interessant historie, og et sympatisk budskap.

Adresseavisen, 30.11.2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: