barnasforfatterleksikon

Hvor er far? Og hvor var Gud?

In Barneromaner, Bildebøker on 09.11.09 at 07:40

Årets sorgbøker utdyper spekteret, og fyller nisjer

Björg Thorhallsdottir
PAPPAEN MIN BOR I HIMMELEN
Gyldendal

Alf Kjetil Walgermo
MOR OG FAR I HIMMELEN
Illustrert av Øyvind Torseter
Cappelen Damm

Hvert år utkommer nye barnebøker om døden. Det kan nok delvis forklares med at mange skrivende ønsker å bearbeide sterke hendelser for sine nærmeste; og delvis med barnebøkenes kognitive rolle: voksne bruker bøker for å lære barn å forstå både den ytre og den indre virkeligheten.

Björg (f 1974) er en folkekjær islandsk-norsk grafiker, som også står bak en årlig Hjertefred-markering i Sandvika. I sin debutbok skriver hun, fra sønnens synsvinkel, om tapet av ektemann/far. Boken er illustrert med hennes naivt-symbolske tegninger med engler, ballonger og hjerter, og hvor ting som skyer, stiger og trampoliner gis en videre meningsrolle.  Boka er uten tvil dypt følt, men jeg har en fornemmelse av at hun overfører voksensavn og -følelser til barnets stemme, mer enn å skrive på barns premisser. Mange vil nok også ha problemer med at hun antyder for barn at de døde befinner seg i en himmel som er et fysisk sted oppe i skyene.

Jeg-personen i Vårt Land-journalist Walgermos (f 1977) bok mistet foreldrene i en bilulykke. Hun er ca 8-9 år gammel, og teksten er formet som hennes spørrende bønn til Gud. Samtidig er den en fortelling om de 2-3 månedene etter ulykken, fra oktober til jul. Teksten er tenksom, med vilje til å stille de vanskelige spørsmålene: hvorfor sier vi at noen har englevakt? Hva med de som omkommer, er det ikke noen som passser på dem? Tonen i boken er preget av alvor, undring og fatning. Torseters illustrasjoner er av samme type tegninger-i-tredimensjonal-collage  som han har hatt suksess med i flere bøker de siste årene. 

Det er nok laget like gode sorgbøker tidligere, men begge disse bøkene fyller sin nisje, og forsvarer sin berettigelse ved det.

Adresseavisen, 9. november 2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: