barnasforfatterleksikon

Kamp og læring

In Barneromaner, Fantasylitteratur on 02.11.09 at 07:05

Unge helter modnes i møte med råskap og ondskap

Ruben Eliassen
PHENOMENA. 6. TROLLMANNEN
Gyldendal

 I Ruben Eliassens populære serie følger vi, som mange vet, de utvalgte tvillingene Alk og Ilke på oppdrag i en verden med magiske dyr, trollmenn og sverd. Altså det Astrid Lindgren kalte ”Leirbålenes og eventyrenes tid”. Bøkenes styrke er den gode skildringen av det å være barn på en lærende, utviklende og eventyrlig reise.

Fantasy-fans vil nok fremdeles reagere på Eliassens out of place-språk med formuleringer som ”Du høres ut som en forvirret tulling fra Steinkjer” og ”en littt sånn kul og touchy mørkets fyrste”.

Handlingen følger fire tråder: hovedpersonene Alk og Ilke og deres følge, men også Vinterbjørnen Arol, havmannen Azur og den rådville hærføreren kaptein Rathu. Seriens overordnede handling siger langsomt framover mot Den Store Kampen mot de onde kreftene. Den langsomme framdriften betyr lite, det er mer og mer tydelig at hovedpersonenes ”lære- og vandreår”, det vil si å utvikle mot, personlighet og ferdigheter gjennom dramatiske, episodiske prøvelser, er like viktig som å fullføre historien.

De unge heltene blir konfrontert med vold, død, ubarmhjertig råskap, elendighet, svik og mulige nye allierte. Azur blir tvunget til å drepe sin egen bror fordi han forråder sitt folk. Trollmannen Tarkan som før var barnas verste fiende har nå blitt en rådgiver og alliert. Alt dette stiller krav til barnas dømmekraft, medfølelse og mot. Jeg har ikke sett dette så tydelig i de tidligere bøkene, og dramatikken har blitt tøffere og alvorligere i denne boka enn i de første. Kravene til heltenes ansvar og innsikt har økt, og dette gir boka god nerve.

Bøkene er populære blant barn og ungdom, til tross for at flere av oss har pekt på svakheter i logikk og komposisjon. En hovedgrunn til suksessen er det lojale barneperspektivet: Alk og Ilke er unge, reagerer som unge og konfronteres med valg og problemer som ligner på unges virkelige valg i den virkelige verden.  Sammen med det kule språket blir det god, effektiv ”samtidsfantasy” for unge.

Adresseavisen, 2. november 2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: